Projekcija dokumentarnog filma - Četiri kocke šećera

Projekcija dokumentarnog filma - Četiri kocke šećera

U Kulturnom centru Gradiška sinoć je održana projekcija dokumentarnog filma "Četiri kocke šećera", autora Borislave Cvijić i režisera Dejana Arsića.
Glavni akter filma je svjedok, Gojko Bjelajac iz Sovjaka, rođen 1938.godine koji priča o životu prije rata,o dolasku ustaša i odvođenju u dječiji logor Sisak, te strahotama koje je preživio.
Autor filma, Borislava Cvijić, istakla je da je cilj stvaranja ovog filma da pokaže kako su žrtve genocida živjele prije rata, kako su se snašle u užasu tokom rata i kako su smogle snage da prežive. Cvijićeva je naglasila da su filmom htjeli da pokažu način na koji se ovo strašno stradanje našeg naroda može i mora predstaviti mlađim generacijama,budući da se u školama jako malo o tome govori, kako bi očuvali kulturu sjećanja i pijatet prema žrtvama.

Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da je film ‘’Četiri kocke šećera’’ rezultat istraživačkog rada, truda i misije očuvanja sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionog logora Jasenovac, kao i na svu golgotu koju je preživio narod u Drugom svjetskom ratu. "Lične priče svih koji su preživjeli golgotu najjače su oružje prezentacije stradanja naroda u Drugom svjetskom ratu, a Javna ustanova ‘’Spomen-područje Donja Gradina’’ pokrenula je inicijativu za prikupljanje starih fotografija, predmeta i dokumenata kako bi svi zajedno iznijeli ovu priču", istakla je Tulekovićeva.

Preporučujemo

Komentari