Sve što niste znali o Petru Panu

Sve što niste znali o Petru Panu

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160523-5742aeda6c25b9.jpg

Petar Pan je bio junak knjige za odrasle, Nedođija je bila naziv za nenaseljene delove Australije, Vendi je muškarac, a tvorac dječaka koji nije želio da odraste kumovao je i nazivu za popularne čokolade…

Na pitanje u kojoj knjizi se prvi put pojavljuje Petar Pan i kojoj ciljnoj grupi je ona bila namjenjena pogriješili bi svi oni koji bi odgovorili kako je u pitanju knjiga Petar Pan namjenjena mlađoj publici. Ironično je, ali dječak koji nije želio da odraste prvi put se pojavljuje u knjizi namjenjenoj odraslima. U pitanju je manje poznat roman Džejmsa Barija - Bijela Ptičica (The Little White Bird) iz 1902. godine. Dvije godine kasnije ovaj roman je doživio i pozorišnu adaptaciju.

Pored Petra Pana u ovom romanu pojavljuju se i drugi poznati likovi. Tu su izgubljeni dječaci, Kapetan Kuka, vila Zvončica kao i Darlingovi.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160523-5742aed7294e19.jpg

Kada smo već kod Darlingovih smatra se kako je Vendi Darling prva djevojka koja je ponjela ovo ime i da se ono prvi put pojavljuje u Petru Panu.

Ovo je samo djelimično tačno. Ime Vendi javlja se već tokom devetnaestog vijeka kada su tepali djevojčicama koje su se zvale Gvendolin. Bari je samo popularizovao Vendi kao žensko ime. Prije toga Vendi je bilo ime i za dječake.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160523-5742aedc59b4d9.jpg

Bari nije izmislio ni Nedođiju (Neverland) koja se prvi put spominje u Oksfordskom rječniku engleskog jezika dvanaest godina prije pojave Petra Pana. Australijski doseljenici su tokom devetnaestog vijeka nenaseljene daleke krajeve ovog kontinenta nazivali Never-Never-Land, a Neverland se, kao naziv za izmišljeno utopijsko mjesto, pominje i 1900. godine u engleskom književnom časopisu Cornhill Magazine.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160523-5742aed805e5f9.jpg

Ono što je ste Barijevo nasleđe jeste naziv za Quality Street čokolade. Bari je 1901. godine napisao komad Quality Street. Ova predstava nije imala velikog uspjeha i danas je malo poznata, ali je poslastičar Mekintoš 1936. godine svoje nove čokolade nazvao po ovom komadu. Oficir i dama koji su se do 2000. godine nalazili na kutijama ovih čokolada bili su aluzija na likove iz Barijevog komada.

Preporučujemo

Komentari