Nargila - Čari bliskog istoka u našem gradu

Nargila - Čari bliskog istoka u našem gradu

 

Nargila je orijentalna lula sa dugačkim savitljivim crijevom zakačenim za spremnik u kome se duvanski dim hladi prolaskom kroz vodu.

Nargilu su izmislili Hindusi, mada je verovatno nisu koristili za pušenje duvana, jer se za prve ovakve sprave, napravljene od jedne vrste kokosovog oraha, u toj zemlji znalo već vijekovima prije nego što je duvan uvezen iz Amerike. Izum je u Persiji dobio ime (nargille na farsiju znači kokos), da bi se negdje sredinom šesnaestog vijeka odomaćio u Turskoj. U Turskoj, pušenje nargile je pretvoreno u skoro obrednu radnju. Na mnogim slikama koje opisuju prošlost možemo da vidimo prizore sultana, begova, paša kako uživaju na svojim divanima i opuštaju se uz pušenje nargile. 

 

Danas je situacija drugačija. Danas, kada svi imamo bar malo slobodnog vremena, i dalje ga trošimo na totalno neproduktivne načine. Gledamo TV, plafon ili na neki drugi način se dosađujemo. Zaista nemaštovito. Stari Hindusi i Turci su čak i ljenčarili bolje od nas danas. Zašto ne učiti od njih? Nargila je i dalje tu. Divane je malo teže naći, zato imamo lazy bag-ove i jastuke, još za udoban ambijent je potrebno pustiti ugodnu, relaksirajuću muziku i uživanje može da počne. Savršen način da se izgubi sat vremena? Čak i sama priprema za pušenje nargile ima svoju čar, igranje sa raznim ukusima duvana i sama konzumacija Vam mogu skratiti čak do 2 sata vremena. A ukusa ima... Mnogo. Guarana, nana, mješano voće, jagoda, kafa, borovnica, jabuka, vanilija, čokolada, kokos, med su neki od popularnijih i pristupačnijih. 

 

 

Da li ima i loših stvari vezanih za nargilu? Da. Ali sa istim rizikom se suočavamo svakog dana. Pretjerivanje i cigarete. 

"Ne postoje studije koje bi dokazale je li štetnije pušenje cigareta ili nargile. Ali čin pušenja nargile odvija se čišćenjem i hlađenjem dima kroz vodu i ne iritira disajni sistem onako kako to čini vrući dim cigarete. Ali ona se puši sat vremena i konzument ne osjeća nikakvu iritaciju, a to je kao da je popušio oko 20 cigareta" objašnjava dr. Orban. 

Naravno, ne bi trebali da pušite sami nargilu, nego u nekom društvu osoba koje kao i Vi traže bijeg od dosadne svakodnevnice.

Zato ako želite da okusite čari bliskog istoka a niste baš u prilici da sebi priuštite odmor u Indiji ili na obalama Crnog mora, ovo je prilika za Vas da se relaksirate i uživate bar jedan dio dana u ovom brzom i neorganizovanom vremenu u kojem živimo. 

Preporučujemo

Komentari