Sljedeće sedmice sistematski pregledi za prvačiće

Sljedeće sedmice sistematski pregledi za prvačiće

Sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole, na području gradiške opštine, počinju u utorak 7.februara 2017.godine.

Pedijatar i načelnik Konsultativno-specijalističke službe ,doktor Anka Grabović-Stojnić rekla je da se sistematski pregled odnosi na djecu rođenu 2011.godine i djecu 2010-to godište koja nisu upisana u školu prošle školske godine. Ona je naglasila da je   sistematski pregled klasičan klinički pregled djeteta, a podrazumijeva laboratorijski pregled , pregled vida , sluha , kičme, tabana  i obaveznu vakcinaciju.Osim toga mjeri se visina i tjelesna težina djece.

Sistematski pregled je zakonska obaveza , dodala je doktorica Grabović i naglasila da roditelji budućih prvačića informacije o tačnim terminima sistematskih pregleda djece mogu dobiti u školama i Dječijem dispanzeru u Gradišci,a kao i svake godine , za svaku školu određeni su termini za preglede.

U sklopu redovnog sistematskog pregleda obavezan je i stomatološki pregled. Načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja Gradiška, doktor Vladimir Milenković, rekao je da je pregled zuba kod djece predškolskog uzrasta veoma bitan i daje jasnu sliku o dentalnoj higijeni. Doktor Milenković je naglasio da je veoma važno obaviti kontrolu zdravlja zuba djeci tog uzrasta jer je to period smjene mliječih i stalnih zuba i dodao da je bitno na vrijeme uočiti bilo kakve nepravilnosti i probleme sa zubima .

Sistematski pregledi djece koja na jesen polaze u školu, u Dječijem dispanzeru u Gradišci trajaće do početka aprila ove godine ,a roditelji djece obavezni su da ponesu zdravstvenu knjižicu djeteta.

Preporučujemo

Komentari