Godišnje iz RS ode oko 70 ljekara

Godišnje iz RS ode oko 70 ljekara

Brzo će doći vrijeme kad u Srpskoj neće imati ko da liječi pacijente, upozoravaju iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

U ovom sindikatu kažu da iz RS u inostranstvo godišnje ode oko 70 ljekara raznih specijalnosti. Dodaju da je riječ o nezaustavljivom trendu koji je posebno postao izražen prije nekih četiri-pet godina, od kada je mnogo stručnjaka uhljebljenje potražilo u nekoj evropskoj ili svjetskoj zemlji.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić ističe da je u pomenutom periodu Srpsku napustilo oko 300 ljekara.

“Osim specijalista, tu su i oni koji su sa ovih prostora otišli odmah po završetku fakulteta, dok su neki to učinili na završnoj godini studija. Situacija u ovom pogledu postaje sve kritičnija jer su ljekari ionako pretrpani poslom, zbog čega odlazak svakog pojedinca predstavlja dodatni problem”, kaže Femić.

Prema njegovim riječima, ljekari iz Srpske najčešće odlaze u Njemačku, Austriju, Kanadu, ali nisu rijetki ni oni koji svoje mjesto pod suncem traže u Kuvajtu, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji.

“Ranije su u najvećoj mjeri u inostranstvu išli radiolozi i anesteziolozi, dok danas odlaze ljekari svih specijalnosti”, kaže Femić.

Pored znatno većih primanja u zdravstvenim ustanovama u svijetu, domaći stručnjaci se na ovaj korak odčučuju i zbog sigurnosti, odnosno činjenice da se tamo više poštuje ova struka.

“Kakva je to sigurnost kad kasne plate, ne uplaćuju se doprinosi, radi se prekovremeno kudikamo više nego što je propisano. Činjenica je da trošimo ogromne svote da iškolujemo ljekare specijaliste, a onda ga olako prepustimo nekoj stranoj državi. Nastavi li se ovaj trend odlaska doktora, uskoro nećemo imati anesteziologa, hirurga, ortopeda, radiologa”, upozorava Femić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, s druge strane, kažu da je za pet godina, odnosno do kraja 2015. godine, iz svih zdravstvenih ustanova otišlo ukupšno 80 ljekara i 120 medicinskih sestara, odnosno tehničara, piše “EuroBlic”.

Podaci Komore doktora medicine RS pokazuju da Srpsku godišnje napusti od 30 do 40 ljekara, uglavnom mladih, koji govore strane jezike.

Analiza ove komore pokazala je da najčešće odlaze u Njemačku i Sloveniju, te da su zarade i usavršavanje glavni motivi odlaska.

Bez obzira na nepodudaranje podataka o broju onih koji su posao potražili i našli u inostranstvu, činjenica je da RS i BiH imaju veliki problem sa odlivom ljekara. To je potvrdila i Svjetska banka, čije procjene govore da ukupni postotak emigracije visokoobrazovanih iz BiH iznosi 23,9, a ljekara 11,1 odsto, po čemu je BiH zauzela jedno od vodećih mjesta u Evropi i svijetu.

I sestre se masovno sele

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS kažu da je odlazak ovog kadra takođe nezaustavljiv trend koji je već doveo do erozije kvaliteta domaćeg zdravstva.

“U inostranstvo mahom odlaze izuzetno stručne medicinske sestre i tehničari, sa višegodišnjim iskustvom. Oni više ne žele da rade u nesigurnom sistemu u kojem kasne plate”, ističe predsjednik ovog sindikata Ranko Palačković.

Preporučujemo

Komentari