Broj respiratornih infekcija sve manji

Broj respiratornih infekcija sve manji

U Republici Srpskoj je od početka sezone registrovano ukupno 23.720 akutnih respiratornih infekcija, 9.243 oboljenja sličnih gripu i devet slučajeva teške respiratorne infekcije, rekla je doktor Nina Rodić Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo.

Vukmirova je navela da su u prvoj sedmici ove godine domovi zdravlja Republike Srpske prijavili 1.848 akutnih respiratornih infekcija, te 1.201 slučaj oboljenja sličnog gripu, kao i da je u bolnicama, i to iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, prijavljen jedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtijevao hospitalizaciju.

Broj respiratornih infekcija u drugoj sedmici janura, na području gradiške opštine je u padu, rekao je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Bogdan Milenković i istakao da je najveći porast respiratornih infekcija registrovan u prvoj sedmici ove godine, oko 500, a u poslednjoj sedmici decembra prošle godine registrovano je 280 respiratornih infekcija. Broj respiratornih infekcija u drugoj sedmici janura iznosio je oko 280, od tog broja prijavljeno je 50 infekcija sličnih gripu i 178 ostalih respiratornih infekcija.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, većina zemalja je prijavila porast intenziteta aktivnosti gripa, te je do sada od svih pozitivnih slučajeva u 99 odsto izolovan sezonski virus gripa. Vakcinacija protiv gripa počela je krajem oktobra prošle godine, a do sada je u Srpskoj besplatnom vakcinom, koju je obezbijedio Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za kategorije stanovništva koje imaju zdravstvene indikacije, vakcinisano više od 15.000 osoba. Na području Gradiške vakcinacija protiv gripa je završena, a vakcinisano je više od 1 200 osoba.

Preporučujemo

Komentari