Povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama

Povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama

U prvih deset dana 2017. godine u službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Gradišci javilo se preko 1000 pacijenata, što predstavlja uvećanje broja pregledanih pacijenata u odnosu na isti period prošle godine.

Doktor u Hitnoj pomoći u Gradišci, Goran Borjanović, rekao je da se većina pacijenata javljala zbog viroza, sa simptomima infekcije gornjih respiratornih puteva i tegobama poput groznice, nakon koje se javlja visoka tjelesna temperatura koja traje par dana. Tegobe pacijenata sa virusnim infekcijama su i grlobolja, opšta slabost organizma i bolovi u mišićima i zglobovima, te suv kašalj koji kasnije prelazi u produktivni.

Doktor Borjanović kaže da je radi prevencije oboljenja od respiratornih infekcija, prvenstveno za hronične bolesnike, potrebno izbjegavati boravak na otvorenom po veoma hladnom vremenu i izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj ljudi. Svima se savjetuje slojevito oblačenje, konzumiranje toplih napitaka i dosta citrusnog voća i izbjegavanje alkohola.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Bogdan Milenković, rekao je da je od poslednje nedjelje decembra naglo povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama i da sve higijenesko-epidemiološke službe u Republici Srpskoj sedmično o tome izvještavaju Institut za zaštitu zadravalja u Banjaluci.

Milenković je istakao da je u Srbiji i Hrvatskoj već proglašena epidemija virusa gripa i da je logično očekivati da se pojavi i na našim prostorima, ali da epidamija još nije zvanično proglašena od strane Instituta za zaštitu zadravlja Republike Srpske.

Doktor Milenković je naveo da je vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja je počela krajem oktobra, završena i da je potrošeno svih 550 doza vakcina za komercijalnu upotrebu i 650 vakcina za hronične bolesnike.

Prema njegovim riječima, svega 2,6 odsto građana na području opštine Gradiška je vakcinisano protiv sezonskog gripa, što je, kako kaže, veoma nizak procenat.

Preporučujemo

Komentari