Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa za sve kategorije stanovništva na području Gradiške, počeće 27.oktobra  potvrdila je doktor u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac.

Ona je istakla da je za ovu sezonu nabavljeno 550 doza komercijalnih doza koje koštaju 20 KM i 650 besplatnih vakcina  i dodala da će, ako bude potrebe, biti nabavljeno još doza vakcina Tepavac je rekla da pravo na na besplatnu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi, insulin dijabetičari, pacijenti koji su imali kardio-hiruške intervencije, oboljeli od mišićne distrofije i multipleskleroze, pacijenti koji su završili sa hemoterapijom, lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnim smještajima, djeca oboljela od cistične fibroze pluća i djeca obojela od reumatske groznice sa komplikacijama na srcu, obiljeli od AIDS-a i HIV pozitivni, te zdravstveni radnici koji rade na infektivnim odjelima i inetezivnoj njezi. Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijima i osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa ljudima koji pripadaju rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju. Vakcinacija se preporučuje i svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, kao i osobama koje njeguju malu djecu. Osobe sa bilo kojom akutnom infekcijom i povišenom temperaturom treba da sačekaju sa vakcinacijom do ozdravljenja, navela je doktorica Tepavac. Ona je istakla  da je preporuka vakcinisati se što prije, jer je nakon vakcinacije potrebno najmanje dvije sedmice da se razvije zaštita protiv gripa.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Gradišci, za osobe koje imaju pravo na besplatnu vakcinu obavljaće se u ambulantama porodične medicine, a vakcinacija za osobe koje za vakcinu moraju da izdvoje 20 maraka obavljaće se u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Gradišci. U terenskim ambulantama u Novoj Topoli, Gornjim Podgradcima, Turjaku, Lamincima, Orahovoj Dubravama, Donjoj Jurkovici, vršiće se besplatna vakcinacija i vakcinacija po komercijalom principu.

Preporučujemo

Komentari