Povećan broj pacijenata sa stomačnim virusom

Povećan broj pacijenata sa stomačnim virusom

Povraćanje, dijareja, temperatura, glavobolja, bolovi u želucu, iscrpljenost i osjećaj slabosti samo su neki od simptoma koji ukazuju na stomačni virus zbog kojeg su mnogi stanovnici Republike Srpske posljednjih dana potražili pomoć ljekara.

Prema riječima ljekara, riječ je o stomačnom virusu, koji se uglavnom javlja u ljetnom periodu, a kako kažu, najčešći izvor zaraze su nepravilno rukovanje namirnicama i nehigijensko spremanje hrane."Bolest je obično blaga i kod većine oboljelih spontano prolazi. Međutim, mogu se javiti i teži slučajevi sa gubitkom velikih količina tečnosti i elektrolita. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na djecu i starije osobe" rekla je načelnik Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić.

Da je broj pacijenata sa stomačnim virusom posljednjih dana povećan, potvrdila je načelnik Službe porodične medicine u Domu zdravlja Gradiška, Biljana Ilić.Ona kaže da stomačni virus najviše pogađa dječiju populaciju, posebno djecu koja su se vratila sa godišnjih odmora. Ilićeva preporučuje higijensko-dijetetski režim ishrane i obavezno pranje ruku.

Preporučujemo

Komentari