Dijalizni pacijenti u RS trebalo bi da dobiju status invalidnih lica

Dijalizni pacijenti u RS trebalo bi da dobiju status invalidnih lica

Dijalizni pacijenti u RS trebalo bi da dobiju status invalidnih lica, obzirom da zbog prirode bolesti i činjenice da svaki drugi dan idu na dijalizu ne mogu biti u stalnom radnom odnosu, izjavio je doktor Dijaliznog centra Opšte bolnice Gradiška, Stanislav Kozminčuk.

Kozminčuk je istakao da se pacijenti na dijalizi susreću i sa drugim problemima i dodao da je neophodno na nivou RS , donijeti Zakon kojim bi bubrežnim bolesnicima bila omogućena kadaverična transplantacija kao i izrada donorskih kartica. On je rekao da trenutno na dijalizu u gradiški dijalizni centar dolazi 35 hroničnih pacijenata, sa područja Gradiške, Kozarske Dubice i Srpca, a svakodnevno imaju i pacijente iz  inostranstva. U ovom centru koji je, prema riječima Kozminčuka, opremljen svom neophodnom opremom  pružaju i usluge akutne hemodijalize. U RS trenutno ima oko 1300 hroničnih  bubrežnih bolesnika.

Stanislav Kozminčuk koji je  kandidat za odbornika u SO Gradiška ispred Stranke Napredna Srpska, na narednim oktobarskim izborima, rekao je da svojim političkim angažmanom želi, prije svega , bubrežnim bolesnicima omogućiti  kvalitetniji život, rješavanjem njihovih osnovnih problema. Osim toga, cilj mu je da Gradiška postane bolje i perspektivnije mjesto za  mlade ljude, privrednike i poljoprivrednike.

Preporučujemo

Komentari