Test krvi koji otkriva Alchajmerovu bolest u ranim fazama

Test krvi koji otkriva Alchajmerovu bolest u ranim fazama

Ono što Alchajmerovu bolest strašnom jeste nemogućnost liječenja. Ne postoje vakcine ili preventivne mjere, tako da, ili obolite ili ne. A ako obolite, male su šanse za oporavak jer ne postoji tretman niti lijek.

Ali, šta ako bi mogli otkriti bolest prije pojave simptoma?

Ovo ne samo da bi dalo šansu da uspore napredovanje bolesti, ali će dati naučnicima bolje uslove za proučavanje razvoja bolesti. "Dokaz koncepta" je izvšen, i tim odgovoran za pravljenje ovog testa, izjavio je da je test izuzetno pouzdan i tačan.

"Inače smo vjerovali da promjene vezane za Alchajmerovu bolest počinju u mozgu bar deceniju prije pojavljivanja bilo kakvih simptoma", rekao je jedan od naučnika, Robert Nagele. "Koliko znamo, ovo je prvi test krvi koji koristi antitijela biomarkera koji tačno detektuju Alchajmera u ranim fazama, u kojima je veća šansa da tretman bude koristan - tj. prije nego dođe do prevelikog oštećenja mozga."

Test je dizajniran da otkrije jednu od ranih faza Alchajmera zvanu mild cognitive impairment (MCI) (blago kognitivno oštećenje), i odvaja ga od sličnih slučajeva mentalne deklinacije koji su uzrokovani zbog drugih faktora, kao što su problemi sa krvnim sudovima, hronična depresija, alkoholizam i nuspojave određenih narkotika.

Za probni test, Nagele i tim su uzeli uzorke krvi 236 učesnika, uključujući 50 koji su već imali dijagnostikovan MCI, 50 u srednjoj fazi Alchajmera, 50 zdravih učesnika, i ostali imaju već dijagnostikovanu ranu i srednju fazu Parkinsonove bolesti, multiplu sklerozu ili rak dojke.

Koristeći metodu biomarkera, test se pokazao uspješnim u otkrivanju srednje faze Alchajera (98.7%), rane faze Parkinsonove bolesti (98.0%), multiple skleroze (100%) i raka dojke (100%). Tim je rekao da iako su rezultati zadovoljavajući i uzbudljivi, da je porebno testirati metodu na mnogo većem broju uzoraka, da budu sigurni u pouzdanost testa.

Preporučujemo

Komentari