Zdrava ishrana: skripta kuvanja za studente

Zdrava ishrana: skripta kuvanja za studente

Jedna od avantura koju deli većina studenata jeste uklapanje zdrave ishrane sa obavezama, zabavom i ne naročito dubokim džepom. Konzumiranje brze hrane i pekarskih proizvoda mnogima je postala navika koju bi želeli da promene. Na ovakvu ishranu studenti se uglavnom odlučuju zbog  nedostatka vremena za pripremu jela, a situacija se dodatno komplikuje onima koji su u radnom odnosu.

Želeći da inspirišemo studente koji su odvojeni od roditeljske kuhinje da istražuju zdravije alterantive ishrane pripremili smo nekoliko korisnih saveta i ideja, kao i dva jeftina i brza recepta.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160605-5753def5832319.jpg

Opšte pravilo zdrave ishrane jeste − birati namirnice u što prirodnijem obliku. Tako je povrće puno vlakana, minerala i vitamina srž ove prehrane. Posebno su mahunarke dobra opcija vegetarijancima i veganima, zbog visokog sadržaja proteina u njima.

"Kuvanje je mnogo lakše nego što mladi misle, a zdravi, spremljeni obroci mogu lako da budu jeftiniji od brze hrane ili gotovih jela po supermarketima" poručuje Nikola Kostović (22), student filozofije.

Za studente koji nisu u mogućnosti sebi da spremaju kuvanu hranu najbolje je da se češće hrane sirovim povrćem i voćem, spremajući salate od sezonskih namirnica. Vitaminska salata od cvekle, šargarepe i jabuke je obrok za čije je spremanje potrebno samo renda, a može se nositi u plastičnoj posudi i jesti između predavanja.

Preporuka je da se obroci spremaju unaprijed, ako su naredni dani puni obaveza. Tvrdo kuvana jaja, čuvana u frižideru, mogu se koristili kao dopuna obroku tokom više dana. Za brzi doručak grčki jogurt ili kislelo mlijeko sa žitaricama i voćem može biti dobra ideja.

Evo jednog jednostavnog i ukusnog recepta za ručak:  

Šampinjoni sa pavlakom

Sastojci:

  • 400g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • čaša pavlake
  • ulje
  • so
  • biber

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160605-5753dfa2dfc559.jpg

Priprema:

Dinstanti na malo ulja sitno isjeckani luk dok ne postane staklast. Potom ubaciti pečurke, nasječene na lisiće. Posoliti. Kuvati na umjerenoj vatri dok sva voda iz pečurki ne ispari. Dodati pavlaku i biber. Najbolje se kombinuje sa kuvanom rižom i zelenom salatom.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160605-5753e007ddba49.jpg

Pred teške ispite važno je birati dobro „gorivo” za učenje. Namirnice koje pomažu boljoj koncentraciji su: crna čokolada, voće i orašasti plodovi. Posebno je važno unositi dovoljno vode, a smanjiti unos kafe jer doprinosi dehidrataciji. Bolje je češće konzumirati zeleni čaj i kakaoo. Sok od borovnice je pun antioksidanata koji takođe pomažu radu mozga.

 

Jede vam se nešto slatko? Predlažemo zdravu i brzu poslasticu:

Voćni takos sa čokoladnom tortiljom

Sastojci:

  • 4 šolje bijelog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prsohvat soli
  • 1 šolja kakao praha
  • 4 kafene kašike šećera
  • pola šolje ulja
  • 1 šolja tople vode
  • sezonsko voće po izboru

Priprema:

U većoj posudi izmiješati sve suve sastojke. Potom dodati ulje i toplu vodu. Miješati varjačom dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
Premjestiti tijesto na radnu površinu posutu brašnom. Mijesiti tijesto par minuta, dodavati po malo brašna ako se suviše ljepi za prste. Odvojiti komad tijesta, oblikovati je u jednu lopticu i razvući u tortilju. Na umjerenoj vatri zagrijati tiganj, bez ulja. Kad tiganj postane vruć, staviti tortilju i peći 30-60 sekundi. Okrenuti je i peći narednih 30-60 sekundi. Voće nasjeckati i zaviti u toritlju.

Preporučujemo

Komentari