18 načina da ublažite svrabež od uboda komarca

18 načina da ublažite svrabež od uboda komarca

Predstavljamo vam prirodne načine koji pomažu da mjesto uboda komarca manje svrbi. Iako postoji mnogo načina koji sprječavaju ubode komaraca, nijedan od njih nije sto posto efikasan. Stoga je možda pametnije saznati načine na koje možete ublažiti svrbež, a većina "preparata" koja vam je za to potrebna, nalazi se u vašem domu.

 

1. Medicinski alkohol
Alkohol kao i proizvodi s visokim udjelom alkohola poput sredstva za dezinfekciju ruku djeluju antiseptično što znači da se ugriz komarca neće inficirati. Osjećaj blagog žarenja koji pružaju odvratit će vam misli od svraba.

2. Selotejp
Komadić selotejpa zalijepite preko uboda koji će ne samo smanjiti svrab nego će i upiti dio sline koju je komarac ispustio u naše tijelo i koja izaziva svrbež.

3. Ocat
Kiselina u octu zaustavit će svrab. Utapkajte ocat na ubod, a ako imate puno uboda možete olakšati posao tako da u kadu sa toplom vodom dodate dvije do tri šoljice octa i namačete se u toj otopini.

4. Zubna pasta
Mentol u pasti za zube na koži će stvoriti osjećaj hlađenja koji mozak puno brže registruje od osjećaja svraba, uz to, smanjiće otečenost.

5. Kora od banane
Ubod lagano protrljajte korom od banane. Šećer iz kore smirit će kožu i upiti tekućinu iz uboda.

6. Prozirni lak za nokte
Ovaj 'lijek' ne upotrebljavajte na oštećenoj koži, odnosno ako ste se već dosta češali.

7. Sok limuna ili limete
Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima mala količina svježe iscijeđenog soka od limuna ili limete trenutno će smanjiti svrab i spriječiti infekciju. Ovu metodu koristite samo ako ste unutra jer od direktnog izlaganja suncu tamo gdje je ubod može nastati mjehurić.

8. Led
Kao i kod opeklina, led smanjuje otečenost i 'umrtvljuje' mjesto uboda komarca dajući vam tako barem privremeno olakšanje.

9. Soda bikarbona
Alkalna svojstva sode bikarbone neutraliziraju pH kože te tako pružaju olakšanje od svraba. Malu kašiku sode rastopite u čaši vode. Namočite krpicu u otopinu, njome prekrijte ubod i držite kratko vrijeme.

10. Esencijalna ulja
Ulje čajevca ima protivupalno djelvoanje i rješava probleme svrbeža, naticanja i boli, a čini se da ima i antibakterijsko i antivirusno djelovanje pa tako spriječava i infekcije.

11. Med
Med ima širok spektar djelovanja na sveukupno zdravlje, uključujući i protivupalno djelovanje kao i antibakterijska svojstva. Preporučuje se malo meda utrljati izravno na mjesto uboda komarca.

12. Vrečica čaja
Tanini iz čaja imaju oporo djelovanje i izvlače višak tekućine iz mejsta uboda.

13. Bosiljak
Aromatično lišće bosiljka sadrži kamfor i timol - dvije komponente koje smanjuju svrbež. List možete izravno staviti na ubod ili ih možete samljeti i staviti na povrijeđeno mjesto.

14.  Menta
Kap paste za zube od peperminta (mente) takođe pomaže kod uboda komaraca. Pepermint hladi kožu a osjet hladnoće stižu do mozga brže od senzacija svrbeža. Mozak može procesuirati samo po jednu senzaciju pa na taj način svrbež prestaje. Umjesto paste za zube možete koristiti i esencijalno ulje ili kremu na bazi mente.

15. Mlijeko i voda
Pomiješajte mlijeko i vodu u jednakim omejrima i stavite oblog na mjesto uboda. Ovo je vrlo efikasan lijek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i naticanje. Ovo je dobar način i za ublažavanje opeklina od sunca.

16. Lupkanje i štipkanje
Zvuči blesavo, ali djeluje. Lupkanje mjesta uboda stvara osjećaj boli umjesto svrbeža. Nježno štipkanje mejsta uboda je drugi način za ublažavanje svrbeža. Ono što je najvažnije, na ovaj način ublažavate svrbež od uboda bilo kojeg insekta a ne samo komarca.

17. Aloa
Aloa ima mnogo dobrobiti i zaista ublažava i naticanje i svrbež prouzrokovan ubodom komarca ili nekog drugog insekta.

18. Topla voda
Nedugo nakon uboda komarca, ako nanesete toplu ili vruću vodu na mjesto uboda, smanjićete iritaciju i eliminisati osjećaj svrabeža.

Preporučujemo

Komentari