Deset čudnih činjenica o Bermudskom trouglu

Deset čudnih činjenica o Bermudskom trouglu

Za Bermudski trougao su skoro svi čuli. Gotovo da nema osobe koja ne zna za ovaj dio naše planete, a isto tako gotovo nema mornara i pilota koji pri kretanju kroz ovo područje nisu dobro otvorili oči. 

Neki spominju magnetizam, neki gasove, Atlantidu, gusare i vanzemaljce, a mi vam na jednom mjestu objedinjujemo neke od najčešćih misterija koje okružuju Bermudski trougao. Bermudski trougao, naziv je za morski trougao između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom okeanu, sa površinom od oko 1.140 kvadratnih kilometara.

Iako je to zapravo turistički raj, s divnim pješčanim plažama i palmama, postoje mnoge zanimljive teorije o ovom području. Neke su relativno prihvatljive, a druge su zaista smiješne. Područje Bermudskog trougla je poznato kao prostor gdje su bez ikakvog objašnjena nestajali brodovi i avioni, a prvi zapisi o nestancima brodova na tom području sežu u davni 15. vijek.

Video snimak u tri minuta prikazuje deset zanimljivih činjenica o ovom području i njegovim nikad otkrivenim tajnama:

- Šest mornaričkih bombardera SAD je nestalo 1945. godine, kao i spasilački timovi koji su poslati da spasu posade. Prije nego što je 27 muškaraca nestalo, pilot je putem radija izvjestio komandu da sve izgleda čudno, čak i okean.

- Brod Kristofera Kolumba plovio je mirnim vodama Bermudskog trougla 1492. godine kada je primjetio čudna očitavanja na kompasu kao i vatrenu kuglu na nebu.

- Tokom prošlog vijeka u Bermudskom trouglu je izgubljeno 1.000 života, a svake godine u prosjeku nestanu 4 aviona i 20 brodova.

- Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta nakon što je proletjeo kroz oblačni tunel koji je promjenio tok vremena. Avion je nestao sa radara da bi se potom pojavio u Majami Biču.

- Svjetla aviona Irvinga Riversa primjećena su 2 kilometra od zemlje 1978. godine, ali je on bukvalno u trenutku ispario dok je pažnja kontrolora na trenutak bila skrenuta na druge stvari.

- Ispod morskog dna Bermudskog trougla zarobljeni su visoki nivoi metana. Kada se jedan od tih gasnih džepova oslobodi, u stanju je da podigne gustinu vode i može da potopi brodove na površini.

- Zmajev trougao predstavlja duplikat Bermudskog trougla u Pacifičkom okeanu. Proglašen je opasnom zonom 1950. godine kada je 700 mornara nestalo za svega 2 godine.

- Pojedini vjeruju da se ispod Bermudskog trougla skriva izgubljeni grad Atlantida i da njegovi energetski kristali ometaju rad kompasa i radara.

- 306 osoba je izgubljeno kada je brod mornarice SAD USS Kiklop nestao 1918. godine. To je najveći gubitak života koji je mornarica zabilježila van borbe.

- Baza za testiranje SAD pod nazivom AUTEC, poznata kao i morska Zona 51, nalazi se blizu Bermudskog trougla i u njenoj zoni navodno su primjećeni brojni neidentifikovani leteći objekti.

Preporučujemo

Komentari