Ping pong sa vodenom lopticom

Ping pong sa vodenom lopticom

Voda se ponaša čudno kada se nalazi na visini od 400 km iznad zemlje u mikrogravitaciji. Koje čudo. 21. januara astronaut Scott Kelly je proslavio svoj tristoti dan na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Tom prilikom Scott je izveo demonstraciju jedne od mnogih bizarnih stvari vezanih za vodu u svemiru. Možete je koristiti kao ping pong lopticu.

Astronaut je prvo istisnuo "kap", tj. manju količinu vode iz paketa vode koju astronauti koriste za piće, čišćenje i kupanje. Molekuli vode se drže zajedno, a bez sile gravitacije koja bi ih inače raspršila vrlo lako, formiraju oblik koji ima najmanji površine, sferu. Onda je uzeo dva "reketa" presvučena vodo-odbojnim teflonom i pažljivo pogurao taj grumen vode jednim reketom ka drugom.


"Problem sa većim grumenjem vode je što se lako rasprši, dok manji grumen kao ovaj može da izdrži jače udarce."

 

 

Naravno, ovakav slow motion ping pong nije mnogo zabavan i praktičan. Ali ako vam se ne da davati pare na često kupovanje loptica, savjetujemo vam da sagradite prostoriju sa mikrogravitacijom i odigrate koju partiju koristeći vodenu lopticu. Praktično i jednostavno, zar ne?

Preporučujemo

Komentari