Nastanak jedne slike: Dimitra Milan

Nastanak jedne slike: Dimitra Milan

Dimitra Milan je jedna od umjetnica koja je odlučila da podjeli sa publikom svoj kreativni proces, tj. proces nastanka umjetničkog djela. "Polazna tačka moga rada jeste crtanje skice na platnu. Kada je skica gotova, slijede ostali koraci koji vode ka finalnoj viziji zamišljenog djela."

Godinama je eksperimentisala i tražila stil koji joj odgovara, koristeći različite podloge i sredstva za slikanja. Na kraju je ostala vjerna dvije kombinacije, mješanim i regularnim uljanim bojama koje su njeno sredstvo za stvaranje nevjerovatnih slika.

Kao što smo rekli, sve počinje od skice, najčešća tema njenih slika jesu žene:

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160119-569d8022a01589.png

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160119-569d80162986e9.png

Skicu upotpunjuje kao što možete vidjeti na idućoj fotografiji:

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160119-569d80ba8a3049.png

Dimitra radi proračunato, bitno je da svaki potez kistom ima svoju namjeru, da naglasi boju ili karakter subjekta-objekta koji slika, ali sa velikom dozom sigurnosti.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160119-569d80c76de449.png

 

Postoje određena "pravila" kojih se drži pri slikanju, npr. pri slikanju portreta nije zadovoljna dok ne dostigne osjećaj živosti, tj. dok ne stekne osjećaj da portret gleda u nju. Cilj je da pronađe i istakne ljepotu svega što slika, dodajući i lični pečat i osjećanje koje je bilo prisutno pri aktu stvaranja. Pri stvaranju, lična vizija je presudna. Svaka slika treba da sadrži dio autora, reprezentuje njegove stavove, mišljenja i viziju svijeta. Eksperimentisanje sa novim stilovima je takođe bitno za buđenje kreativnosti i da spriječi upadanje u šablonsko slikanje (što jasno možemo primjetiti na slikama u kojima je očita fuzija sadašnjosti i budućnosti, čovjeka i prirode itd).

Više radova Dimitre Milan možete pogledati u galeriji:

Preporučujemo

Komentari