Putinova posjeta Beču ljuti EU

Putinova posjeta Beču ljuti EU

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovaće po podne u Beč, gdje će se sastati s državnim vrhom Austrije, što je naišlo na kritiku iz redova EU. 

Putina će, uz najviše vojne i državničke počasti dočekati predsjednik Austrije Hajnc Fišer, nakon čega će imati razgovor i sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom. U programu posjete je, takođe, obraćanje u Privrednoj komori Beča, i potom polaganje vijenaca na spomenik Crvenoj armiji.

U EU ne vlada veliko oduševljenje zbog posjete Putina Austriji, prvoj zemlji članici Unije od izbijanja krize u Ukrajini. Tako je šef švedske diplomatije Karl Bilt poručio da njegova zemlja ne bi pozvala Putina zbog aktuelne krize u Ukrajini. On je kazao da Putin pokušava da unese podjelu u EU, i da to Rusi uvijek čine kada su u teškoj situaciji.

I šef litvanske diplomatije Linas Linkevicius izrazio je negodovanje pozivom Beča Putinu da poseti Austriju, rekavši da se radi o pokušaju Moskve da unese razdor u Uniji.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc odbranio je odluku Austrije da realizuje posjetu Putina, istakavši da to time predsjednik Fišer nije djelovao suprotno stavu EU, već da teži ka traženju kanala za razgovore. On je poručio da je uvjeren da će Fišer u razgovoru sa Putinom "naći jasne reči" u vezi sa krizom u Ukrajini.

Većina Austrijanaca podržava odluku predsjednika Fišera da u zvaničnu posjetu primi Putina. Čak 58 odsto Austrijanaca, kako pokazuje istraživanje bečkog nedjeljnika "Profil", smatra da austrijski političari treba da prime Putina, a svega 30 odsto je protiv.

Posjeta, kako je najavljeno, treba da posluži za dalje produbljivanje odnosa Beča i Moskve, te će biti se na dnevnom redu naći sporazumi iz oblasti turizma, nauke i privrede, kao i međusobnoj pomoći u slučaju elementarnih nepogoda.

Јedan drugi sporazum, za koji Moskva tvrdi da će biti potpisan, je u žiži interesovanja međunarodne zajednice, a on se tiče Јužnog toka. Bečki dnevnik "Standard" tvrdi da mu je nezvanično sa više strana potvrđeno da će tokom posjete Putina biti potpisan dogovor o Јužnom toku.

Šef Gazproma Aleksej Miler i predsjednik OMV Gerhard Rojs su u aprilu potpisali Pismo o namjerama, što je već izazvalo negodovanje u mnogim zapadnim zemljama. Austrijskoj agenciji APA iz OMV je poručeno da je "veoma realno" da sporazum o izgradnji Јužnog toka bude potpisan danas. Potpisivanje će biti obavljeno neposredno pred dolazak Putina u Beč.

Preporučujemo

Komentari