John Oliver otkupio i otpisao medicinski dug u vrijednosti od 15 miliona dolara

John Oliver otkupio i otpisao medicinski dug u vrijednosti od 15 miliona dolara

John Oliver, voditelj emisije “Last Week Tonight” na HBO, nadmašio je najdarežljiviju TV zvijezdu, Oprah Windfrey, kada je u nedelju u svojoj emisiji objavio da je otkupio i otpisao dug u iznosu od 15 miliona dolara.

Oliver je ovo objavio nakon 20-minutnog priloga o utjerivačima dugova. Prilog je govorio o kompanijama koje otkupljuju dugove, da bi zatim prijetnjama i drugim nasilničkim taktikama nastojale utjerati dugove, ne provjeravajući pri tome tačne podatke u vezi sa dugovima. “Kada takva kompanija otkupi vaš dug, bilo da je informacija tačna ili ne, oni će pokušati da ga utjeraju,” objasnio je Oliver. To znači da mogu pokušati da utjeraju i dug za koji su dužnici mislili da je zastario, otpisan ili vraćen. Takav dug se zove "zombi" dug.

“Otkup dugova je mračan posao i hitno je potrebno više nadzora u ovoj oblasti, jer kako stvari stoje svaki idiot može time da se bavi. A mogu vam to i dokazati jer sam i ja jedan od tih idiota koji je osnovao kompaniju za otkup dugova,” kazao je Oliver. “I to je bilo uznemirujuće jednostavno učiniti.”

Producenti “Last Week Tonight” potrošili su 50 dolara da bi osnovali kompaniju za otkup dugova u Misisipiju. Ubrzo po osnivanju, kompaniji je ponuđen portfolio medicinskog duga u vrijednosti od $14,922,261.76 po cijeni manjoj od pola centa za dolar, što je iznosilo manje od $60,000”.

Nakon što je izvršena transakcija, kompanija je dobila spisak imena, adresa, i brojeva socijalnog osiguranja za gotovo 9,000 ljudi koji su dugovali tih $15m.

“Mi smo kupili taj dug, što je apsolutno zastrašujuće, jer to znači da, da smo htjeli, mogli smo zakonski uzeti taj spisak i početi zvati te ljude, okrenuti im život naopačke zbog zdravstvenog duga,” kazao je Oliver.

Umjesto da utjeruje dugove, “Last Week Tonight” su, u saradnji sa humanitarnom organizacijom RIP Medical Debt, odlučili da otpišu taj dug.

Preporučujemo

Komentari