Banksy - Ikona moderne pobune protiv društvene nepravde

Banksy - Ikona moderne pobune protiv društvene nepravde

Već 20 godina identitet poznatog uličnog grafit umjetnika koji se krio pod alijasom Banksy je bio tajna. Sada znamo ko stoji iza tog imena zahvaljujući kome drugom nego naučnicima. Britanski naučnici sa Queen Mary Univerziteta su spojili lice sa djelom radeći studiju zasnovanu na proučavanju silueta.

Istraživanje, koje je objavljeno u Journal of Spatial Science, je objavljeno nakon sukoba sa ljudima koji podržavaju Banksy-ja.

Njihovo istraživanje je pokazalo da je Robin Gunningham iz Bristola najvjerovatnije "zloglasni" Banksky.

Robin ima 34 godine i obrazovanje je stekao u prestižnoj školi Bristol Cathedral, što je pomalo iznenađujuće ako uzmemo u obzir njegove radove koji su usmjereni protiv institucija države.

Scott Nurse, prijatelj iz doba školovanja Banksy-ja izjavio je za Daily Mail: "On je bio jedan od troje ljudi u klasi koji su bili ekstremno talentovani za umjetnost. Uopšte ne bi bio iznenađen da je on zaista Banksy."

Radovi ovog umjetnika su izazvala veliku buku u Britaniji, i čak su prodavani za stotine hiljada dolara ljudima kao što su Brad Pitt i Angelina Jolie.

Kako je Banksy razotkriven?

Tim naučnika je koristio DPM model (Dirichlet process mixture), kompleksnu tehniku geografskog profiliranja koja se često koristi u kriminologiji.  Analizirali su mjesta na kojima su rađeni grafiti i zaključili da je najveća mogućnost da umjetnik živi na mjestu gdje živi Gunningham.

"Model zahtjeva lokacije ovih grafita i izračunava vjerovatnoću gdje živi "počinilac" na osnovu podataka", piše u izvještaju.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160505-572b5c096c6c39.jpg

Preporučujemo

Komentari