PSD Patrija Gradiška - Janjske otoke

PSD Patrija Gradiška - Janjske otoke

Planinarsko sportsko društvo Patrija Gradiška organizuje odlazak na jednodnevnu planinarsku akciju na Vrelo Janja, kanjon Janja i Janske Otoke koja će se održati 11.06.2017.godine.

-Polazak je 11.06.2017. u 06:30 h sa parkinga iza Konzuma, a ispred Kulturnog centra.

-Povratak je isti dan u 18.00h.

-Staza je duzine 11 kilometara i rekreativnog je karaktera

-Cijena prevoza je 20KM

-vodič za ovaj izlet je Slavko Vidović i Miroslav Petrović

Mole se svi zainteresovani za ovu akciju da se jave na broj 065971140 Đurađ Cvijić.

Uplate i sastanak povodom izleta je u petak 09.06.2017. u 20 u prostorijama Civilne zaštite

Planinarski pozdrav i vedro!

Intro: 

Rijeka Janj koja cijelim svojim tokom, u dužini od 15 kilometara, protiče kroz opštinu Šipovo jedinstvena je u cijelosti. Izvire na 650 metara nadmorske visine u selu Babići, u ovoj opštini. Odmah na samom startu, pokazuje da će biti nemirna i lijepa. Izvire bučno ispod jedne stijene i potom pravi slapove negdje manje, negdje veće.Pristup izvoru rijeke Janj moguć je samo pješke iz dva pravca, iz pravca Babići i sa magistralnog puta Šipovo-Kupres kroz selo Rašće.U Šipovu svega 1 km jugoistočno od centra grada na nadmorskoj visini 430 metara sastaju se rijeka Pliva i rijeka Janj i čine prelijepo ušće.

Nekoliko kilometara nizvodno, vijekovima je tkala priroda svoj dar. Ispresijecano kamenje i zemlja napravili su manja ostrva između kojih teče na ovome mjestu, divlji Janj. Pjenušavim pokretima hiljade litara vode u minuti ostavlja znatiželjne prolaznike i izletnike bez daha.

Rijeka Janj od svog izvora u dužini od 4 km prolazi kanjonom koji je usječen u kraškoj površi, dok su dolinske strane strme do vertikalne, visine 150-200 metara i dižu se direktno iz riječnog korita.Rijetka su mjesta na zemlji gdje ćete naći mir koji vas okružuje sa svih strana, gdje se sa hukom vode miješa cvrkut ptica, a turisti i putnici zastajkuju i čude se jedinstvenom daru prirode.

Izletište Janjske otoke, legendarni spoj prirodne sile i ljepote, udaljene su svega nekoliko kilometara od Šipova i plijene ljepotom.

Ovaj prostor površine oko 1 km² prepun je brojnim riječnim rukavcima, pjenušavim vodopadima i velikim brojem malih i srednjih ostrva i poluostrva za ugodan boravak izletnika.

To je krečnjačka dolina dužine oko 1 km i širine oko 300 metara. Ona je veleljepni pejzaž renesansnih parkova gdje se bujno zelenilo prepliće sa bistrim potočićima, pjenušavim i bučnim bigrenim kaskadama i malim vodopadima rijeke Janj.

To je prirodno čudo kraškog svijeta, gdje je Janj istaložio debele bigrene naslage preko kojih se rastače u veliki broj rukavaca i mlazeva, da bi se na kraju sve te vode prikupile gradeći visoki pjenušavi vodopad koji ljeti pravi rosu a zimi snježno iskričasto inje.

Put za Janjske otoke nalazi na magistralnom putu Šipovo-Kupres, na 9 km od centra Šipova. U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seokim domaćinstvima i dužim boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem mjestu.

 

Preporučujemo

Komentari