Slavni odbojkaš Vanja Grbić po prvi put u Gradišci

Slavni odbojkaš Vanja Grbić po prvi put u Gradišci

Još jedna sjajna vijest! Vanja Grbić prvi put u Gradišci!
29.05.2017.god. dolazi u SSiTŠ (Šup) u Gradišci da održi pokazni trening, trening će se održati u 19:00 h.
Dođite da u što većem broju dočekamo odbojkašku legendu!

Vladimir Grbić, poznat kao Vanja (rođen 14. decembra 1970. godine u Zrenjaninu), jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena. Član je odbojkaške Kuće slavnih.

Ukupno je u dresu reprezentacije osvojio 14 medalja i proglašen za najboljeg igrača Evrope 2000. godine. Najveći uspjeh postigao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, kada je osvojio zlatnu medalju. Godine 2001. bio je član reprezentacije koja je osvojila titulu šampiona Evrope.


KARIJERA

Grbić je igrao na poziciji primača servisa, dugogodišnji reprezentativac. Sa reprezentatacijom je učestvovao na nekoliko svjetskih prvenstava, evropskih prvenstava i olimpijskih igara. Najveći uspjeh postigao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, na kojoj je nosio zastavu Jugoslavije na ceremoniji otvaranja i kada je bio jedan od najboljih igrača selekcije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju. Godinu dana kasnije bio je član reprezentacije koja je na Evropskom prvenstvu osvojila titulu šampiona Starog kontinenta. Osvajao je još nekoliko medalja na Evropskim prvenstvima, kao i olimpijsku bronzu u Atlanti, 1996. godine i srebro na Svjetskom prvenstvu u Japanu 1998. godine. Ukupno je u dresu reprezentacije osvojio 14 medalja. Reprezentativnu karijeru, Grbić je završio 2006. na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

Bio je član Vojvodine, zagrebačke Mladosti, a sa uspjehom igrao u Italiji, Grčkoj, Brazilu, Rusiji, Japanu i Turskoj. Karijeru je završio u turskom Fenebahčeu u sezoni 2008/09. U decembru 2010. godine, dobio je poziv da igra od jednog iranskog kluba, ali dogovor o uslovima ugovora nije postignut.

Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio za najboljeg muškog sportistu 1996. i 2000. godine, a 1999. i 2000. godine mu je dodijeljena zlatna značka Sporta, nagrada za najboljeg sportistu u Jugoslaviji.

Nakon završetka igračke karijere, obavlja funkciju prvog potpredsednika Odbojkaškog saveza Srbije i član je komisije za razvoj svetske odbojke u FIVB.

PORODICA

Njegov otac Miloš, je takođe bio reprezentatativac, član selekcije, koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu, 1975. godine osvojila bronzu, dok je brat Nikola dugo bio kapiten reprezentatacije. Porodica Grbić poreklom je iz Trebinja u Republici Srpskoj. Sa suprugom Sarom ima tri ćerke Inu, Unu i Milu i sina Lazara.

ZANIMLJIVOSTI

Na finalnoj utakmici Olimpijskih igara u Sidneju, u kojoj je Jugoslavija savladala Rusiju sa 3:0 bez sumnje viđen je jedan od najspektakularnijih poena u istoriji odbojke, a izveo ga je Vladimir Grbić. Spašavajući jednu loptu bukvalno je preskočio u prvi red tribina, a potom uspeo da stigne i izblokira protivnički smeč.

Preporučujemo

Komentari