Apple priznao da se sa iPhone-a mogu izvući podaci

Apple priznao da se sa iPhone-a mogu izvući podaci

Ranije ove nedelje pojavila se priča da iOS uređaji imaju ugrađena "zadnja vrata" koja omogućuju pristup privatnim podacima svojih korisnika. Bezbednosni stručnjaci otkrili su da zaposleni Apple-a imaju mogućnost iz iPhone-a izvući fotografije, poruke i kontakte na do sada još nepoznati način, putem dijagnostičkih alata. Osim Applea i uređaja koji su sigurnom vezom spojeni sa iPhone-om, takav bi način dobijanja podataka mogle koristiti i razne špijunske agencije.

Iz Apple-a su demantovali postojanje back door pristupa njihovim uređajima, i naglasili da su dijagnostički alati izrađeni na način da ovlašćenim serviserima daju sve potrebne informacije bez narušavanja privatnosti korisnika. Kako bi se navedeni "propust" uspješno iskoristio, potrebno je od korisnika dobiti dozvolu za pristup i sigurnom vezom spariti određeni računar sa iPhone-om.

Uprkos tome što ne postoje dokazi da su na ovaj način izvlačeni podaci za bezbjednosne i obavještajne agencije, i dalje ostaje zabrinutost da bi Apple kroz svoje alate mogao prikupljati više korisničkih podataka nego je to potrebno. Sve se, dakako, odvija bez znanja korisnika, a jedini način da se jednom odobrena sigurna veza (povezivanje) sa računarom poništi jest da se iPhone vrati na fabrička podešavanja, upozoravaju stručnjaci.

Preporučujemo

Komentari