Skimmeri na bankomatima i kako ih prepoznati?

Skimmeri na bankomatima i kako ih prepoznati?

Policija u turističkim popularnim destinacijama već godinama upozorava građane i turiste da dobro paze kada koriste bankomate.

U jeku turističke sezone prevare korišćenjem takozvanih skimmera sve su učestalije, o čemu svjedoči i nekoliko nedavnih intervencija u svijetu u kojima su uhvaćeni lokalni i strani kriminalci. 

Problem nije mnogo daleko ni od nas, s obzirom na to da je u gradskom centru Dobrovnika nedavno zabilježen sličan slučaj. 

Skimmeri predstavljaju veliku prijetnju vlasnicima kreditnih kartica zbog velike potencijalne štete, od zloupotrebe kartice i neautorizovanog povlačenja novca sa računa, pa sve do krađe identiteta.

Prikriveni digitalni lopovi

Najveći problem kod ovakvih uređaja jeste njihova neprimjetnost i relativno laka metoda instalacije. Prevarant, naime, mora da instalira neprimjetan skener za kartice i mikrokameru kojom prati kretanje žrtve i čita njen PIN.

Šta su skimmeri?

Skimmeri su uređaji osmišljeni za krađu podataka sa magnetne trake na kreditnoj kartici. Instaliraju se na uglavnom bankomate gde kradu podatke korisnika. Terminal nakon instalacije i dalje funkcioniše kao da se ništa nije desilo. 

Skimmeri su po pravilu malih dimenzija i napravljeni su tako da se uklope uz postojeći čitač kartica. Napadači će ponekad postaviti i skrivenu kameru negdje u blizini, koja služi za krađu PIN-a. 

Kamera se instalira u sam čitač, ponekad na vrhu bankomata, a ponekad kod stalka sa brošurama. Postoje i slučajevi kada lopovi instaliraju i lažnu tastaturu za unos PIN-a, kako bi izbjegli postavljanje kamere. Da bi došao do podataka žrtve, lopov mora fizički da dođe do terminala koji ima instaliran skimmer. Podacima je moguće izraditi lažnu karticu, isprazniti bankovni račun ili ukrasti identitet žrtve.

Prepoznajte i izbjegnite skimmere

Za početak, najbolje je provjeriti da li je bankomat čudan. Potražite očigledne znakove koji bi mogli da ukazuju na to da je neko neovlašćen "čačkao" po bankomatu. Posebnu pažnju obratite na sam vrh bankomata (područje u blizini zvučnika, pored ekrana), čitač kartice i tastaturu. Obratite pažnju na 'debele' tastature, čudne materijale, neobične boje i tako dalje. Ako uočite bilo šta od navedenog, odmah potražite drugi bankomat, podignite novac u banci i prijavite uređaj osoblju. Ako ne uočite vidljive razlike, a imate razloga za sumnju, bacite pogled i provjerite da li je sve na mjestu. Bankomati često nemaju pokretne dijelove, što znači da je u slučaju pomjeranja ili "migoljenja" bilo kojeg dijela uređaja vrijeme ulazak u banku i prijavu pokušaja prevare. 

Za kraj, vodite računa i o 'kasnom' povratku kartice. Ako se ona zbog nekog razloga dugo zadržava u bankomatu ili je izbacuje kasnije nego inače, moguće je da se radi o skimmeru.

Sakrijte svoj PIN

Pri svakoj transakciji pokrijte tastaturu kada unosite PIN i vrlo dobro pazite kada podižete novac. Bankomati u bankama, restoranima i trgovačkim centrima po pravilu su nešto manje izloženi prevarama ovog tipa. Šanse za prevaru skimmerom veći su tokom vikenda jer je teže prijaviti sumnjivi bankomat bankama, a i one sporije reaguju. Takođe izbjegavajte korišćenje magnetne trake za transakcije. PIN je mnogo sigurniji.

Krađa u restoranima, prodavnicama i drugim objektima...

Jedna od jako važnih stvari na koju morate obratiti pažnju kada se nalazite u nekom od restorana, kafića ili prodavnica jeste ta da konobar ili radnik isključivo koristi samo jedan uređaj za čitanje kartice i da nikada ne dajete karticu i pin kako bi konobar sam unosio podatke ili radnik prodavnice (mislite na sigurnost i zaštitite svoje privatne podatke). Pored toga veliku pažnju obratite na to ako idete negdje na ljetovanje, ako ste na nekom proputovanju i u svim drugim sličnim situacijama.

Prijavite pljačku

Ako vam skimmer ipak promakne i lopovi isprazne vaš bankovni račun, ne oklijevajte i odmah prijavite pljačku. Što prije prijavite, to će šteta biti manja, a izgledi za hvatanje lopova veći. Isto pravilo važi i nakon što vas banka upozori na sumnjive radnje.

Preporučujemo

Komentari