Studenti iz Sarajeva rade na razvoju superbrzog motocikla

Studenti iz Sarajeva rade na razvoju superbrzog motocikla

SARAJEVO - Studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu krenuli su sa razvojem superbrzog motocikla vrhunskih performansi.

Radi se o dizajniranju i konstruisanju motocikla vrhunskih performansi uz pomoć računarskih programa za 3D modeliranje i konstruiranje (CAD softwarei), a koji bi se, kada bi za to postojala sredstva, mogao u potpunosti izraditi.

Osim navedenih softwera studenti koriste i takozvanu Cloud tehnologiju koja podrazumijeva da se sve radi online i u svakom trenutku svim članovima tima omogućen je pristup radovima drugih članova tima.

Projekat kojem su dali naziv „PINKI“ podrazumijeva potpuno konstruisanje svih dijelova motocikla, njihovo 3D modeliranje i na kraju rendisanje da bi se dobio realan izgled motocikla.

Za sada je razvijeno oko 800 pojedinačnih dijelova motora koji se odnose na glavni ram, „V“ motor motocikla, prenos i točkove sa kočionim sistemom i sistemom prenosa snage.

U budućnosti se nastavlja sa razvojem turbina, NOS-a, carburatora, izduvne grane, usisa, interkolera, hladnjaka, itd.

U projektu učestuju studenti: Adi Pandžić, vođa projekta, Matej Pezer, Asim Ćosić, Adnan Tiro, Arnel Hero i Admir Šupić, te asistenti Vahid Avdić i Adis Muminović.

Kroz projekt studenti stiču iskustva potrebna za kasnije zaposlenje, koja se ne postižu kroz redovan studij, kaže se u saopštenju Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Preporučujemo

Komentari