Vamping – novi trend među tinejdžerima!

Vamping – novi trend među tinejdžerima!

Tinejdžeri često izmišljaju različite stvari kako bi bili cool među svojim vršnjacima, a jedan od posljednjih takvih ‘cool trendova’ među mladima jeste – vamping. Tako mladi sve kasnije idu na spavanje samo kako bi što kasnije, odnosno u što ranije sate mogli nekome poslati poruku ili mail, odnosno komentarisati, lajkovati ili objaviti neki status i fotografiju na Facebooku ili Twitteru.

Ovi ‘tinejdžerski vampiri’ sebe vide kao dio nove cyber zajednice koja je naročito aktivna tokom noći, komentarisali su ovaj trend na NY Timesu te dodaju da neki tinejdžeri kako bi dokazali drugima da su dio te zajednice uz svoje objave stavljaju hashtagove  #Vamping, #Breakingnight ili #notsleepingatall.

‘Želite što je moguće više biti cool pa ćete zbog toga objaviti nešto u dva ujutro samo kako bi rekli da ste dio cool grupe klinaca’, objasnio je jedan tinejdžer novinarima NY Timesa. Nego, osim što žele ispasti cool, noćno surfovanje, pogotovo tokom vikenda, mnogima je jedino vrijeme koje imaju ‘za sebe’. Naime, mnogim tinejdžerima dani su u potpunosti ispunjeni školskim, sportskim i drugim vannastavnim aktivnostima, a kada dođu kući, moraju pisati domaći zadatak i učiti tako da im i ne preostaje previše vremena za surfovanje mrežom, online komunikaciju s prijateljima i slično.

‘Vamping’ je posljednjih godina postao veliki problem i za roditelje kojima je sve teže kontrolisati djecu i njihove noćne aktivnosti zbog kojih su tokom dana neispavani i često dekoncentrisani u školi.

Preporučujemo

Komentari