Neki to vole vruće

Neki to vole vruće

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/151231-568574630be7f9.jpg

 

Svi tražimo toplo utočište u ove hladne, decembarske dane, zbog toga Vam donosimo jedan gadžet koji se savršeno uklapa u naše planove da ne radimo apsolutno ništa osim odmaranja, ispijanja kafe, čajeva, kuvanih vina i ostalih vrućih napitaka u sigurnoj udobnosti naše kuće. Radi se o krajnje neobičnom punjaču za telefon, tablet ili sličan uređaj.

eDrink je izum osamnaestogodišnje Ann Makosinski koja je spojila dvije naizgled nespojive stvari telefon i šolju za kafu. eDrink je šolja za kafu, čaj, kuvano vino ili bilo koji drugi vrući napitak koji volimo često da konzumiramo kod kuće sa jednom malom ali vrlo važnom razlikom od svih ostalih šolja, ona pretvara toplotu u električnu energiju koju možemo preko usb kabla iskoristiti da napunimo svoj uređaj. Iako za sada neobičnog izgleda uređaj zaista radi i puni naše uređaje samo nije navedeno koliko je sposoban da ih napuni i koliko brzo.

 

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/151231-5685746db90719.png

 

Za sada je samo predstavljen prototip koji izgleda veoma... standardno? Da, koliko se standardno može smatrati šolja koja nam puni telefon. Ovaj izum nije prvi od mlade Ann Makosinski koji je privukao veliku pažnju u medijima širom svijeta. Naime Ann je već jednom zadivila svijet kada je na Google-ovom Science Fair-u iz 2013. godine osvojila prvo mjesto za ručnu lampu koja kao izvor napajanja koristi toplotu iz naših ruku, što znači da u pravim uslovima izvor energije joj je neograničen. Zahvaljući ovim izumima mlada Ann Makosinski je sebi osigurala mjesto na listi Time magazine pod nazivom ‘’30 people under 30 changing the world’’, što je, ono, poprilično veliki uspjeh.

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/151220-5676dc896c2089.jpg

Ali, zahvaljući svom posljednjem izumu, postigla je još jedan, možda za nijansu i veći uspjeh. Ann Makosinski će biti jedan od vodećih govornika na TedxTeen-u koji važi za jednu od najvažnijih konvencija za istraživače u cijelom svijetu i koja će se održati ovog Januara u Londonu. Dok očekujemo vijesti o tome koja će kompanija otkupiti ovaj krajnje zanimljiv prototip i kada će ovaj uređaj biti dostupan u maloprodaji, pogledajte kratak vidieo u kojem ona predstavlja svoj izum u popularnoj emisiji Jimmy Fallon-a. Uživajte!

Preporučujemo

Komentari