Učenike čekaju novi udžbenici

Učenike čekaju novi udžbenici

Pred učenicima osnovnih škola u Republici Srpskoj od septembra će se naći četiri nova udžbenika i to osnovi informatike od šestog do devetog razreda.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS naglasili su da će osnovci dobiti i deset adaptiranih udžbenika - srpski jezik i kulturu izražavanja od sedmog do devetog razreda, istoriju za šesti i deveti razred i zbirku zadataka iz fizike za deveti razred. Osim toga, urađena je i adaptacija udžbenika biologije od šestog do devetog razreda. U Zavodu su kazali da je korigovano sedam udžbenika.

- Ispravljene su neke nepravilnosti u udžbeniku srpskog jezika za drugi razred, te matematici za drugi, treći, četvrti i peti razred, kao i u radnom listu za matematiku za četvrti razred i radnoj svesci za matematiku za đake petog razreda - kazali su u Zavodu.

Naglasili su da su se ispravke uglavnom odnosile na štamparske greške, nelogične razmake, pogrešna slova i druge sitne nedostatke. U Zavodu su naveli primjer da se u udžbeniku matematike za peti  razred greškom ponavlja isti zadatak.

- U nekim slučajevima u udžbenicima za matematiku došlo je do nepravilnog matematičkog znaka, a brojevi slovima su pogrešno napisani - rekli su u Zavodu.

Dodali su da su Ministarstvu prosvjete i kulture RS uputili zahtjev za upotrebu novih udžbenika muzičke kulture za drugi i treći razred, te engleskog jezika za treći razred uz prateću radnu svesku i priručnik. Osim toga, podnesen je zahtjev i za nove udžbenike za srednjoškolce i to fizike za treći i hemije za prvi razred gimnazije, te monetarne ekonomije i bankarstva za treći razred srednje škole.

- Od Ministarstva još uvijek nismo dobili potvrdu da se ovi udžbenici štampaju, tako da ne znamo da li će oni biti u upotrebi od septembra - kazali su u Zavodu.

Kada su u pitanju cijene udžbenika, u Zavodu su kazali da se one nisu mijenjale u odnosu na prošlu školsku godinu.

- Sve knjižare u RS u toku ovog mjeseca biće snabdjevene udžbenicima za iduću školsku godinu i roditelji će na vrijeme moći da spreme đake za školu - istakli su u Zavodu za udžbenike. 

Kupovina na rate

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS kazali su da se u 17 knjižara ovog zavoda knjige za iduću školsku godinu mogu kupiti na rate.

- Otplata knjiga roditeljima će biti omogućena u četiri rate - kazali su u Zavodu.

Urađene ispravke

Srpski jezik za drugi razred

Matematika za drugi, treći, četvrti i peti razred

Radni list za matematiku za četvrti razred

Radna sveska za matematiku za peti razred

 

Adaptirani udžbenici

Srpski jezik od sedmog do devetog razreda

Istorija za šesti i deveti razred

Zbirka zadataka iz fizike za deveti razred

Biologija od šestog do devetog razreda

Preporučujemo

Komentari