U Japanu izložba u čast Jadranke Stojaković - Bila je most između dvije zemlje

U Japanu izložba u čast Jadranke Stojaković - Bila je most između dvije zemlje

http://cdn.gin.ba/resize/0x0/160609-5758a11fe23219.jpg

Dokaz da istinske vrijednosti nikada ne umiru i da će lik i umjetničko djelo istaknute kantautorke, nedavno preminule Jadranke Stojaković živjeti vječno, jeste velika izložba koja će biti otvorena njoj u čast, i to čak u dalekom Japanu.

Izložbu “All We Could Have Done”, koja će biti otvorena sutra na Sofija univerzitetu u Tokiju, organizuju istaknuti akademski slikari iz Japana, ali i sa Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, koja djeluje u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Umjetnici su joj posvetili izložbu jer je Jadranka stekla međunarodni ugled nakon što je napisala zvaničnu pjesmu za Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. U Japan se preselila 1988. godine, gdje je živjela 22 godine i izgradila karijeru kao pjevačica koja je pjevala na engleskom, japanskom i srpskom jeziku.

Kako su istakli sa Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, sa oduševljenjem su prihvatila poziv za učešće na izložbi, te istakli da će publici u Japanu predstaviti 18 studenata.

"Mladi umjetnici su kroz slikanje, crtanje i izradu skulptura učestvovali u ovom projektu u znak sjećanja na Jadranku Stojaković" kazali su iz trebinjske Akademije.

Pored studenata, na izložbi će svoja djela predstaviti i afirmisani umjetnici. Među njima je i Taida Jašarević-Hefor, koja je imala mnogo samostalnih izložbi širom svijeta, a koja je magistarske i doktorske studije završila u Japanu. Ona će se predstaviti radovima koji čine jedinstveni spoj dvije kulture.

"Koristila sam se japanskim tehnikama koje sam naučila, a opet sam željela da prikažem dio naše tradicije i kulture kroz natpise na stećcima" kazala je Jašarević-Hefor, koja je i asistent na trebinjskoj akademiji. Na izložbi će se, prema njenim riječima, pojaviti i radovi umjetnika Muhameda Kafedžića koji trenutno studira u Tokiju, a memorijalna izložba za Jadranku biće upotpunjena muzikom Damira Imamovića.

Kako su istakli sa japanskog Sofija univerziteta, Jadranka je bila most između Japana i BiH i “zauvijek će živjeti u srcima Japanaca”.

"Drago mi je što naš univerzitet organizuje ovu izložbu zajedno sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Trebinja i umjetnicima koji su direktno povezani s Japanom. Izložba je svojevrsno svjedočenje prijateljstva između Japana i BiH i naše dobre volje da razmijenimo iskustva. Nadam se da će svi uživati na izložbi, gdje će kroz djela moći vidjeti spoj istoka i zapada" rekla je predsjednik Sofija univerziteta Takaši Hadžašita.

Izložba je organizovana u sklopu UN sedmice na Sofija univerzitetu u Tokiju kao prateći program simpozijuma posvećenog 20 godina BiH i japanskog prijateljstva, a autori su je od srca posvetili Jadranki Stojaković.

Preporučujemo

Komentari