Najbolji filmovi o opsesivnoj ljubavi

Najbolji filmovi o opsesivnoj ljubavi

Opsesivna ljubav je hipotetičko stanje u kojem osoba osjeća prožimajuću, opsesivnu želju da posjeduje drugu osobu prema kojoj osjećaju snažnu privlačnost, a pri tome nisu sposobni da prihvate odbijanje ili neuspjeh. Iako nije kategorisana kao dijagnoza mentalne bolesti, dosta psihologa smatra da se može smatrati mentalnom bolesti sličnoj erotomaniji, poremećajem u vezanju za druge osobe i graničnim poremećajem ličnosti. Ovo je mnogo popularna tema u svijetu filma koja se obrađuje u velikom broju psiholoških trilera.

Naš izbor najboljih filmova na tu temu je idući:
 

Obsessed (2009)

 

 

Derek Charles (Elba) jako dobro radi svoj posao; tako dobro da je nedavno zaslužio veliko unapređenje. Naporno je radio da bi došao do vrha, a kada završi sa poslom, Derek ima tu povlasticu da se vraća kući svojoj prelijepoj supruzi Sharon (Knowles) i njihovu zdravom novorođenom djetetu. Ali Derekov se savršeni život počinje urušavati kad se pojavi nova, privlačna, privremena radnica Lisa (Larter) i počne uhoditi svaki Derekov pokret.

Kad Lisina opsjednutost postane opasna, Derek i Sharon pribjegavaju očajničkim mjerama da bi zaštitili sebe i svoje dijete.

 

Notes on a Scandal (2006)

 

 

Izvrsna psihološka drama koja govori o kompleksnom odnosu starije žene koja, sklopivši prijateljstvo s mlađom kolegicom, u njoj pronađe metu za manipulisanje. Priča koja ujedno govori i o zlu koje naprosto postoji u nekim ljudima i izađe na vidjelo kada oni osjete da nekoga imaju u šaci. Film je režirao poznati britanski reditelj Richard Eyre (Iris), prema istoimenom bestseleru Zoe Heller.

 

Gone Girl (2014)

 

 

Genijalni David Fincher donosi nam uzbudljivi triler nastao prema istoimenom bestselleru Gillian Flynn!
U napetoj priči o supruzi koja se ne pojavi na proslavi 5. godišnjice braka u glavnim ulogama gledamo Bena Afflecka i Rosamund Pike. Oni glume savršen bračni par, Nicka i Amy, koji mirno živi u provinciji nakon preseljenja iz New Yorka.

Omiljeni članovi malene zajednice postaće nacionalna vijest broj 1 kada potraga za nestalom Amy pokaže da je Nick glavni osumnjičeni, a njen dnevnik otkrije potpuno drugačiju stranu njihovog besprijekornog braka...

 

A Short Film About Love (1988)

 

 

Mladić koji još nije iskusio čari žene primjeti predivnu ženu koja živi preko puta. Posmatrajući je, zaljubi se u nju, i počne da je uhodi sa nadom da će to dovesti do njihovog upoznavanja.

 

Sleeping With the Enemy (1991)

 

 

U filmu "Neprijatelj u mom krevetu" Julia Roberts vjerno dočarava užasavajuće posljedice koje žena može iskusiti ako se uda za pogrešnog muškarca i očajničke mjere koje mora poduzeti kako bi se oslobodila destruktivne veze.

 

Fatal Attraction (1987)

 

 

Srećno oženjeni advokat Dan (Michael Douglas) iz New Yorka odlučuje iskoristiti kratkotrajno izbivanje žene i djeteta te provodi noć sa izvjesnom Alex (Glenn Close). Trebala je to biti jednonoćna avantura ali Alex insistira da se njihov odnos nastavi što je Danu neprihvatljivo usprkos činjenici da ova tvrdi kako nosi njegovo dijete. To je početak pravog pakla koji će mu opsjednuta Alex prirediti.

 

Wicker Park (2004)

 

 

Matthew (J. Hartnett) je mladi poslovni čovjek iz Chicaga kojega čekaju važni događaji i u privatnom i u profesionalnom životu. I dok ga na poslu čeka važno putovanje u Kinu, zaručen je za partnerovu sestru Rebeccu (J. Paré) s kojom planira brak. Međutim, na poslovnoj večeri prije puta sve se promijeni. Matthew u WC-u čuje glas žene za koju je uvjeren da je to njegova bivša djevojka plesačica Lisa (D. Kruger) koja je zagonetno nestala prije dvije godine. Odlučan otkriti je li doista riječ o Lisi, Matthew propusti odlazak u Kinu prisjećajući se svakog detalja svoje veze s voljenom ženom koju je upoznao u prodavaonici cipela svoga najboljeg prijatelja Lukea (M. Lillarda). U stanu u kojem je očekivao da će pronaći Lisu, Matthew sretne ljupku Alex (R. Byrne) koju također muči prošlost...

 

Single White Female (1992)

 

 

Ako ste nakon "Psiha" odlučili više ne koristiti zastore za tuširanje, nakon Schroederovog filma bićete oprezniji i prilikom traženja cimera preko oglasa!

Godine nisu ostavile traga na ovaj briljantni triler o psihotičnoj djevojci koja pokušava zauzeti mjesto svoje cimerke i pritom se koristi svim raspoloživim sredstvima u ostvarenju svog cilja.

Allie Jones (Bridget Fonda) u potrazi je za cimericom. Nakon raskida s nevjernim dečkom, objavila je rat vlastitoj nesigurnosti i odlučila postati nezavisna. Nakon čitave serije čudaka koji su se javili na Allien oglas, u njezin stan stiže simpatična Hedy Carlson (Jennifer Jason Leigh) – i svojom otvorenošću odmah ju osvaja. Hedy se useljava i postaje sve bliskija, uvlačeći se malo po malo u svaki, pa i najprivatniji aspekt Alliena života. Kada se Allie odluči pomiriti s dečkom, Hedy pokazuje svoje pravo lice i za Allie se otvaraju vrata pakla.

 

Misery (1990)

 

 

Romanopisac Paul Sheldon (Caan) ne sjeća se zasljepljujuće mećave u kojoj je njegov auto sletio s ceste, niti se sjeća njegovanja koje je primio dok je bio bez svijesti. Jedino čega se sjeća jest buđenje u kući Annie Wilkes (Bates) - manijakalne obožavateljice koja je odlučna u namjeri da zadrži svog omiljenog pisca kao zatvorenika... do kraja njegovog površnog života!

 

Can't Hardly Wait (1998)

 

 

Za kraj, nešto drugačije.

Nova generacija srednje škole Huntington Hills upravo je diplomirala. Maturu proslavljaju velikom zabavom u jednom stanu. Na tu zabavu dolazi Preston, koji je godinama bio potajno zaljubljen u lijepu i za njega nedostižnu Amandu. Nakon što Amanda prekine sa svojim dečkom, sportom opsjednutim Mikeom, Preston tu vidi priliku da joj konačno prizna što osjeća.

Preporučujemo

Komentari