Film o užasima Jasenovca uskoro pred publikom

Film o užasima Jasenovca uskoro pred publikom

Prvo filmsko ostvarenje o užasima koncentracionog logora Jasenovac, kroz priču o starcu Vukašinu iz Klepaca i njegovom krvniku koljaču Žiletu Friganoviću, završeno je i uskoro će imati svoju premijeru, najprije na festivalima, a zatim i u bisokopima.

„Prva trećina – oproštaj kao kazna“ je kratkometražni igarni film, zasnovan na stvarnom događaju u kojem je ustaša – zločinac Žile Friganović, prema vlastitom priznanju, opklade radi, 1943. godine, za nekoliko časova zaklao 1.100 Srba, među kojima i starca Vukašina.

„Samo ti, dijete, radi svoj posao“, rekao je starac Vukašin ubici Friganoviću, a njegove riječi i mirnoća s kojom ih je izgovorio spriječile su zločinca da nastavi sa svojim krvavim pirom. Igrani film o Jasenocu i užasima koncentracionog logora Jasenovac javnost čeka već 70 godina. Film je urađen u produkciji „Autocenzure“, a snimila ga je mlada autorska i glumačka ekipa koja kroz film istražuje porijeklo zla u ljudima i psihološko stanje i bolesni unutrašnji svijet ustaškog koljača.

Svetlana Petrov, scenarista i rediteljka, pita se odakle uopšte potiče to ljudsko zlo, da li je to nasljedno, da li je naučeno, da li je rođen takav?

"Kada razmislite, da li može svako od na ulica da počini tako nešto ili je samo on kao individua bio takav?" zapitala je rediteljka.

Poslije tog događaja, ustaški zločinac nije više mogao da „obavlja svoj posao“, povjerio se ljekaru logora Jasenovac da više nema mira, jer mu starac Vukašin dolazi u snove, a ljekar je zapisao njegovu „ispovjest“. Film je podsjećanje na sve žrtve zloglasnog logora NDH.

"Da, osjetila sam da je to dug prema žrtvama. S druge strane, kao da sam snimanjem filma i ja prošla patnju sa njima. To je bilo najteže, zato je teško govoriti o svemu tome" rekla je Svetlana Petrov.

Da bi što vjernije snimili ovaj film, istraživnje je trajalo više od godine dana, a veliku pomoć pružio im je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja Jadovno 1941. podacima iz svoje arhive. Film je sniman u okolini Pančeva i Banatskog Novog Sela.

Producent Bojan Babin rekao je da su scene snimane na dijelu rijeke Tamiš, u okolini Pančeva, navodeći da skoro vjerno prikazuju taj dio Jasenovca koji je bio močvaran i poplavljen.

Izvršni producent filma Milan Zarić kaže da su ga kontaktirali organizatori Međunarodnog festivla dokumentarno-kratkometražnog filma „Dvanaest duhovnih veza“ tako da se nada da bi prvu premijeru mogao da ima u Andrićgradu.

Preporučujemo

Komentari