Za prave gurmane: Pijano pile

Za prave gurmane: Pijano pile

Jedan recept koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim…

Sastojci

– 1 cijelo pile od 1 kg,
– 3 kašike brašna,
– 500 ml kvalitetnog muskatnog crnog vina,
– 20 sitnih glavica crnog luka,
– 300 g šampinjona,
– 1 krupna glavica crnog luka,
– 2 čena bijelog luka,
– 1 grančica svježeg timijana,
– 2 lovorova lista,
– 30 g putera,
– so, biber.

Priprema

1. Očistite crni i bijeli luk. Isjecite pile na 8-10 manjih dijelova.

2. U činiji sitno isjeckajte krupnu glavicu crnog luka i dva čena bijelog luka. Očistite i isjeckajte šampinjone.

3. U tiganju rastopite puter na umjerenoj temparaturi i kratko propržite meso dok ne porumeni sa svih strana. Posolite i pobiberite i prebacite u šerpu sa debelim dnom.

4. Meso pospite brašnom, promiješajte, pa dodajte isjeckani crni i bijeli luk, šampinjone, cijele sitne glavice crnog luka, lovorov list i timijan, pa prelijte vinom.

5. Kuvajte 5-6 sati na umjerenoj temperaturi. Poslužite uz bareni krompir.

Preporučujemo

Komentari