Studentska besjeda u čast Kočića

Studentska besjeda u čast Kočića

BANJALUKA - U tradicionalnu kulturnu manifestaciju "Kočićev zbor" od ove godine biće uključeno i takmičenje u besjedništvu studenata pravnih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Beograda.

Zamjenik predsjednika Komisije za izradu programa i sadržaja "Kočićevog zbora" Luka Kecman ističe da manifestacija počinje 17. avgusta u Bronzanom Majdanu, kada će biti proglašeni dobitnici "Kočićeve nagrade" i nagrade "Zmijanjče".

Kecman za Srnu navodi da će istog dana biti otvoreno i Likovno saborovanje "Zmijanje – 2014", a nastupiće i književnici Slobodan Janković, Predrag Bjelošević i Stevka Kozić Preradović.

Svečano otvaranje 49. Kočićevog zbora u programskom smislu predviđeno je za 24. avgust u Parku "Petar Kočić“ u 20.00 časova, dok će u Kulturnom centru "Banski dvor" biti otvorena izložba radova sa likovnog saborovanja.

U programu ovogodišnjeg "Kočićevog zbora“ učestvovaće više od 30 književnika iz Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Slovenije, Rusije i Crne Gore, kao i više od 50 umjetnika, muzičara, folklornih društava i izvornih pjevačkih grupa.

Kecman napominje da je ovogodišnji "Kočićev zbor" uvertira za naredni jubilarni - 50.

"Sve ono što se dešava na Stričićima dio je naše tradicije. Da nije bilo zbora i zborovanja srpski narod bi se potpuno izgubio. Zbor je nešto što je u kulturološkom i duhovnom smislu očuvalo narod", ocjenjuje Kecman.

"Kočićev zbor" ima dva dijela, jedan je kulturnog i umjetničkog sadržaja kroz koji se baštini lik i djelo Petra Kočića u svim segmentima koji su ga učinili velikim.

Drugi dio je tradicionalni - zborovanje koje se dešava svake posljednje nedjelje u avgustu. Taj dio se sastoji iz elemenata narodnih igara, pjesama, tradicionalnih nadmetanja u vještinama, zaključno sa borbom bakova.

"Kočićevo veče", odnosno svečana akademija, biće održana 30. avgusta u Kulturnom centru "Banski dvor“ i ove godine je u znaku stogodišnjice Velikog rata.

Zborovanje će biti završeno 31. avgusta u Stričićima, gdje će tradicionalno u crkvi biti održan parastos Petru Kočiću, a zatim položeni vijenci na spomenik poginulim borcima u otadžbinskom ratu.

"Budžet za ovogodišnju manifestaciju je 75.000 KM, a koliko će se od toga ostvariti biće poznato početkom avgusta na sljedećem sastanku Organizacionog odbora. Shodno tome, predviđeni program moraće da pretrpi redukciju", zaključuje Kecman.

Prema njegovim riječima u organizaciji "Kočićevog zbora" učestvuju Akademija umjetnosti Republike Srpske, Muzej Srpske, Narodna biblioteka, Dječije pozorište i Narodno pozorište Srpske, kao i Udruženje književnika Srpske.

Preporučujemo

Komentari