Povodom Vidovdana održana tradicionalna Akademija "Vidovdane, moj očinji vide"

Povodom Vidovdana održana tradicionalna Akademija

Tradicionalna Vidovdanska akademija pod nazivom ''Vidovdane, moj očinji vide'' održana je sinoć u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta''Gradiška, Mirko Milisavić, rekao je da organizovanjem Vidovdanske akademije ''Prosvjeta'' doprinosi obilježavanju značajnih datuma iz istorije srpskog naroda. Vidovdan je najveći praznik, to je srpska dužnost i obaveza jer iz dubokog pijeteta prema svima koji su od Kosova do danas živote položili na oltar otadžbine i dali slobodu našem narodu, ovaj praznik ne smije biti zaboravljen, naveo je Milisavić. On je naglasio da se jedino uz molitvenu pomoć Svetoga Save, svetorodne loze Nemanjića, svetoga mučenika kosovskoga kneza Lazara koji je dao suštinu našeg bitisanja na zemlji, čestitim životom može zadobiti nebesko carstvo koje je neprolazno i vječno. Za Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavni narod Vidovdan je presjek istorijskih vrijednosti rekao je Milisavić i naveo da nije bio bitan ishod boja na Kosovu, već suštinsko opredjeljenje kneza Lazara i njegovih sljedbenika za nebesko carstvo. 

U programu akademije učestvovali su: Gradski djevojački hor ''Lira'', ''Grad pozorište'' Gradiška, učenici Bogoslovije i učenici osnovnih škola sa područja opštine.

(Foto TOPIĆ)

Preporučujemo

Komentari