Izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata“ u MSURS

Izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata“ u MSURS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sutra će biti otvorena izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“, koju ova ustanova organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda.

Banjalučka publika će prvi put imati priliku da vidi remek djela velike srpske umjetnice Nadežde Petrović koja je, uz Mališu Glišića, Milana Milovanovića i Kostu Miličevića, začetnik impresionizma u srpskom slikarstvu, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba predstavlja antologijski izbor umjetničkog stvaralaštva iz prve decenije dvadesetog vijeka, obuhvatajući najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima moderne umjetnosti u domaćim i svjetskim galerijama i muzejima.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske biće izloženo 90 slika koje su vlasništvo Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Izložbu „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji“ Narodni muzej u Beogradu priredio je u čast 170 godina od osnivanja, a istovremeno je i najznačajniji projekat likovnih umjetnosti kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Autor izložbe je LJubica Miljković, muzejski savjetnik Narodnog muzeja u Beogradu, dok je kustos postavke u Banjaluci Žana Vukičević, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba se realizuje u okviru programa međudržavne saradnje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije i biće otvorena do 2. novembra.

Preporučujemo

Komentari