Održano poetsko veče i promocija knjige Dobrice Erića "Brojanice iz Gračanice"

Održano poetsko veče i promocija knjige Dobrice Erića

U okviru manifestacije „Gradiška jesen 2014“ sinoć je u Kulturnom centru održano poetsko veče i promocija knjige Dobrice Erića, „Brojanice iz Gračanice“.

Knjiga sadrži 1389 strofa o istoriji srpskog naroda, od starih Slovena do naših dana, povjesnicu časti i besčašća. Za Erića je ova knjiga posebno važna, jer je između njenih korica stavljeno sve što je htio da kaže o onome što nam se dešavalo od starih Slovena do Kosova. Knjiga „Brojanice iz Gračanice“  izatkana  je od stvarnih istorijskih događaja i politike, ali i od stvarnih ličnosti iz naše prošlosti i sadašnjosti. Podjednako se odnosi i na prijatelje i na neprijatelje. U knjizi je sve bezimeno, a sve prepoznatljivo do te mjere kao da im je napisano puno ime i prezime.

Prema riječima Dobrice Erića, knjiga, koju je pisao punih 12 godina, predstavlja njegov pokušaj da se nekako spasemo od tuge. On govori istinu u stihovima da bi se, kako kaže,  lakše pamtila.

Dobrica Erić rođen je 1936.godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži. Autor je vise romana, pet knjiga lirske proze, više od dvadeset zbirki pjesama, pet pozorišnih drama i više od 40 knjiga za djecu. Prvu knjigu je objavio 1959.godine i od tada su njegova djela prodata u vise od million primjeraka, a prevođena su na više svjetskih jezika. Dobitnik je mnogih nagrada, a odlikovan je Ordenom zasluga za narod.

Preporučujemo

Komentari