Nova opasna droga u regionu: Izaziva gubitak pamćenja i srčani zastoj

Nova opasna droga u regionu: Izaziva gubitak pamćenja i srčani zastoj

U regionu se pojavila nova opasna droga, koja ima jake halucinogene efekte, a kod onih koji je konzumiraju može da izazove gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. Riječ je o mješavini tri psihoaktivne supstance, od kojih su dvije u Srbiji već odavno zabranjene.

Srpsko Ministarstvo zdravlja je preko Sistema ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama, dobilo informaciju da je u Hrvatskoj, tačnije u Osjeku, zaplijenjena plastična kesica sa biljnom mješavinom.

“Forenzičkom analizom je potvrđeno da sadrži diphenidin u kombinaciji sa 5F-MDMB-PINACA, kao aktivnom komponentom i MDMA u tragovima”, kaže dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Inače, komponenti 5F-MDMB-PINACA je upravo droga koju je Srbija prva u svijetu pronašla, zaplijenila i o tome upozorila ostale zemlje svijeta. Riječ je o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu 800 puta jačem od marihuane, a koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja.

Podaci iz evropskog Sistema ranog upozoravanja navode da je ova nova supstanca u posljedenje dvije godine identifikovana u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Španiji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

“Sinteza difenidina je prvi put zabilježena još 1924. godine. Klasifikovan je kao antagonist NMDA receptora i primjenjuje se u medicini kod neurotoksičnih stanja. Diphenidin je supstanca diariletilaminske klase, koja izaziva halucinogene efekte, bizarne pojave, gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. U Srbiji nije bilo zaplijena, niti trovanja difenidinom. U toku je proces za stavljanje difenidina na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, kako bi se pravovremeno spriječile posljedice zloupotrebe ove supstance”, objašnjava dr Janković.

Za šest mjeseci 18 novih droga

Ona navodi da je Ministarstvo zdravlja Srbije u posljednjih šest mjeseci, u saradnji sa forenzičkim laboratorjama u Srbiji, Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga i Međunarodnim biroom za kontrolu narkotika, zabranilo 18 novih psihoaktivnih supstanci.

“Većina su sintetički kanabinoidi, čija upotreba može da izazove ozbiljne zdravstvene posljedice. Poseban akcenat Ministarstva zdravlja je na jačanju preventivnih programa kroz niz edukativnih i sportskih aktivnosti, čiji je cilj unapređenje mentalnog i fizičkog razvoja mladih”, ističe Janković.

Che Sballo, Vertex, Galaxy, Rainbow, samo su neki od uličnih naziva sintetički kanabinoidi koji su zabranjeni u proteklih pola godine.

Radi se o mješavinama bilja koje se reklamiraju kao “egzotični mirisi” uz čestu napomenu da nisu za konzumaciju. Primjera radi, to su osvježivači prostorija, koji su se mogli nabaviti u indijskim šopovima. Sadrže sintetske kanabinoide, koji su i do 100 puta jači od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine.

Konzumiranjem ovih psihoaktivnih supstanci javlja se euforija, izražena komunikativnost, ubrzano disanje i rad srca, ali i uznemirenost.

“U Evropskoj uniji je prijavljeno preko 150 vrsta sintetičkih kanabinoida. Oni se proizvode najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuju u Evropi. Od svih zaplijenjenih supstanci u 2014. godini, jedna trećina su bili sintetički kanabinoidi. Zaplijenjeno je 1,6 tona ovih droga”, kaže dr Janković.

Preporučujemo

Komentari