Uskoro 100 miliona dolara pomoći za oporavak od poplava

Uskoro 100 miliona dolara pomoći za oporavak od poplava

SARAJEVO - Izvršni direktor u Svjetskoj banci Frank Hemskerk izrazio je danas uvjerenje da će ova finansijska institucija 30. juna odobriti program vrijedan 100 miliona dolara za pomoć oporavku BiH od majskih poplava.

Hemskerk je razgovarao danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o mogućnostima i ulozi Svjetske banke na donatorskoj konferenciji za BiH sredinom jula u Briselu.

"Svjetska banka će u svakom slučaju pružiti veliku podršku", rekao je Hemskerk novinarima.

On je naveo da će biti dobro ako se donatori uspiju ubijediti da će oporavak poslije poplava biti povezan sa rastom i reformama.

Hamskerk je dodao da mu je drago što je od Bevande čuo da oporavak treba biti povezan sa povećanjem prilika za razvoj privatnog sektora i otvaranje radnih mjesta. "U toku procesa oporavka treba se fokusirati na povećanje konkurentnosti", istakao je Hemskerk.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o rangiranju BiH u izvještaju Duing biznisa Svjetske banke, u kojem BiH trenutno zauzima 131. mjesto, između Bangladeša i Ugande.

"Obojica smo uvjereni da BiH može puno bolje od toga", rekao je Hemskerk.

Navodeći da u odboru Svjetske banke predstavlja Gruziju i Makedoniju, koje zauzimaju devetu, odnosno 14. poziciju u izvještaju Duing biznisa, Hemskerk je ocijenio da BiH više spada u tu ligu, nego sa Ugandom.

Bevanda, koji je i guverner BiH u Svjetskoj banci, smatra da u poplavljenim područjima, osim obnavljanja domova, punu pažnju treba posvetiti pomoći privredi i očuvanju radnih mjesta, kao i otvaranju perspektive za dalje zapošljavanje.

"To će biti najbolja poruka", istakao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, sa izvršnim direktorom Svjetske banke danas je razgovarao o zajedničkim aktivnostima pred predstojeću donatorsku konferenciju.

"Donatori će na kraju reći koliko su spremni i koliko mogu dati, a naša vjerodostojnost će svakako pomoći da ta akcija, uz sve ono što radimo, uspije", zaključio je Bevanda.

Hemskerk se tokom trodnevne posjete BiH sastao sa predstavnicima Zajedničke komisije za ekonomske reforme Paralmentarne skupštine BiH, više ministara u Savjetu ministara, specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom, te drugim domaćim zvaničnicima.

Preporučujemo

Komentari