Šteta na pšenici 20 miliona maraka

Šteta na pšenici 20 miliona maraka

Banjaluka - Poplave koje su zahvatile Republiku Srpsku uništile su oko 13 odsto površina pod pšenicom, a šteta na tim parcelama doseže 20 miliona maraka.

Podatke o katastrofalnim posljedicama iznijela je juče savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Gordana Rokvić. Ona je poslije sastanka sa predstavnicima mlinsko-pekarske industrije, ovlašćenih institucija u sektoru poljoprivrede i poljoprivrednika podsjetila da je u jesenjoj sjetvi pšenicom zasijano oko 45.000 hektara, te da u 13 odsto površina kombajn neće ulaziti jer su poplave uništile usjeve.

- Sa površina koje će biti požnjevene očekuje se prinos od oko 130.000 tona. Međutim, ove godine i vrijednost pšenice biće umanjena zbog gubitka kvaliteta i bolesti koje će narušiti hektolitarsku masu zrna - istakla je Rokvićeva.

Naglasila je da se procjenjuje da će oko 50 odsto ovogodišnjeg roda pšenice biti iskorišćeno za ljudsku ishranu, dok će preostale količine biti upotrijebljene za stočnu hranu. Rokvićeva je istakla da su na sastanku uputili apel i mlinarima da otkupe ovogodišnji rod pšenice, kako za ljudsku ishranu tako i količine koje će biti upotrijebljene za stočnu hranu.

- Dogovoreno je da bude obezbijeđena i premija po kilogramu proizvedene pšenice, ali i po zasijanom hektaru u novoj jesenjoj sjetvi - kazala je Rokvićeva i dodala da je poljoprivrednicima i mlinarima sugerisano da započnu razgovore u vezi sa formiranjem otkupne cijene pšenice u ovoj godini.

Kada je u pitanju cijena hljeba, Rokvićeva je istakla da ona ne može biti uslovljena isključivo cijenom domaće pšenice, jer Srpska uvozi velike količine hljebnog žita.

- Procjenjujemo da će oko 20.000 tona domaće pšenice biti raspoloživo za mlinare, a preostale količine će biti obezbijeđene iz uvoza, a te cijene formiraju na berzama žitarica - rekla je Rokvićeva.

Izvršni direktor za finansije u "Žitoprometu" iz Bijeljine Milan Trninić rekao je da će otkupiti svu pšenicu koja bude namijenjena za ljudsku ishranu i za stočnu hranu.

- Nećemo otkupiti samo zaraženu i bolesnu pšenicu - rekao je Trninić i dodao da će otkupna cijena hljebnog žita zavisiti od cijena u okruženju.

On je naglasio da će otkupnom cijenom biti zadovoljni i poljoprivrednici i mlinari. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Boško Radić rekao je da je šteta na pšenici u ovom dijelu Srpske ogromna.

- Žetva ječma je završena, a pšenice treba da počne. Prinosi su znatno umanjeni, a ne znam ni gdje ću sa pšenicom poslije žetve. Najbolje bi bilo da Robne rezerve RS otkupe ovogodišnji rod - rekao je Radić i dodao da bi otkupna cijena pšenice trebalo da se kreće oko 45 feninga po kilogramu.

Direktor Poljoprivrednog dobra "Napredak" iz Pelagićeva Aleksa Stakić rekao je da su poljoprivrednici i u toj opštini pretrpjeli veliku štetu.

- Poplave su umanjile prinose pšenice od 15 do 35 odsto - rekao je Stakić.

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da su od resornog ministarstva zatražili da Robne rezerve RS otkupe sve poljoprivredne proizvode u RS, te da se nadoknadi šteta koju su poplave nanijele na pšenici.

Direktor Robnih rezervi RS Dragan Vučković rekao je da će Vlada razmatrati mogućnost da ovo preduzeće otkupi pšenicu od poljoprivrednika.

- Ima različitih prijedloga i stavova, ali na kraju će Vlada RS odlučiti da li će pšenica i ostali proizvodi biti otkupljeni - rekao je Vučković.

Elektronske kartice

Privredna komora RS dostavila je juče Ministarstvu finansija RS listu od 150 preduzeća čije će proizvode i usluge građani kojima su domaćinstva oštećena u poplavama moći platiti putem elektronskih platnih kartica. Podjela kartica vrijednih 5.000 KM trebalo bi da počne 2. ili 3. jula.

Iz Privredne komore je juče saopšteno da se na listi nalaze preduzeća, koja se bave proizvodnjom i prodajom građevinskog i materijala za instalacije, namještaja i tehničkih uređaja i drugih proizvoda sa spiska robe i usluga koje se mogu platiti elektronskom platnom karticom. U Komori navode da prijave preduzeća i dalje stižu i da bi trebalo ostaviti mogućnost za dopunu liste.

Preporučujemo

Komentari