Gradiška dobija status grada

Gradiška dobija status grada

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o gradu Gradiška i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

Opština Gradiška je na osnovu odluke Skupštine opštine od 16. februara prošle godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada, njenim dostavljanjem Vladi Republike Srpske, kao i informacija i podataka kojima se ovakav zahtjev opravdava, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Stav organa opštine Gradiška jeste da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se opštini Gradiška zakonom dodijeli status grada.

Dostavljen je i Elaborat o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada koji sadrži cjeline kao što su opšte informacije, istorijske pretpostavke, demografska kretanja, geografski položaj kao faktor razvoja, prirodni resursi, turistički potencijali.

U ovom dokumentu su i pregled stanja i kretanja na tržištu rada, struktura privrede, pregled stanja i kretanja u oblasti društvenog razvoja, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, stanje javne infrastrukture, prostorna organizacija, budžet opštine i opštinska uprava.

Tome treba dodati i činjenicu da je Gradiška razvijena opština koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture.

Budući da opština Gradiška ispunjava zakonom propisane uslove, neophodno je da se istovremeno sa izradom zakona o gradu Gradiška pristupi izradi Nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Preporučujemo

Komentari