Danas je Ramazanski bajram

Danas je Ramazanski bajram

Tradicionalna centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji u Sarajevu.

Molitvu je, pred velikim brojem vjernika, održao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Muftija banjalučki Osman Kozlić rekao je da je danas potrebno da vjernici shvate poruke Ramazanskog bajrama - da se gradi zajedništvo, čine dobra djela i nauči opraštati.

"Bez praštanja nema budućnosti", rekao je Kozlić vjernicima u banjalučkoj džamiji Ferhadiji.

Centralna manifestacija obilježavanja Ramazanskog bajrama za područje Mostara upriličena je u sportskoj dvorani Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra "Midhat Hujdur Hujka". Molitvu je predvodio imam Dino Maksumić, koji je u svojoj bajramskoj poruci rekao da čestiti i dobri ljudi žive u svojoj zajednici i njoj doprinose.

Centralna bajramska svečanost za Muftijstvo tuzlansko održana je u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli, a molitvu je održao muftija tuzlanski Vahid Fazlović koji je vjernike pozvao da se u ovim prazničnim danima s mnogo ljudskosti i dobrote ophode sa starijima te da pokažu vrijednost samilosti prema mlađima.

GRADIŠKA: Bajramska čestitka glavnog imama medžlisa Zejnil ef. Latifovića

Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se naučimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom. Učili smo se samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača tjelesne strasti. Učili smo se samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu. Učili smo se poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći. Sretni smo zato što vjerujemo da je Gospodar nebesa i Zemlje zadovoljan našim iskrenim ibadetom, čistom dušom i iskrenom vjerom u mir i dobro. Sretni smo da učimo Allahu Uzvišnom dovu da nam srca zbliži, da nas sjedini u ljubavi i vjeri, da nam Svojom milošću ukrasi naša dobra djela, da nas nadahne Svojom dobrotom i da nas Svojim oprostom sačuva od svakog grijeha!

Bože, molimo Te hurmetom mubarek Ramazana da našim roditeljima, našoj rodbini, našim prijateljima i poznanicima ako su bolesni vratiš zdravlje, ako su dužni pomogneš otplatu duga, ako su tužni da im vratiš osmijeh u srce i na lica, ako su siromašni da ih oslobodiš siromaštva, ako su poniženi da im vratiš dostojanstvo, ako smo im nažao učinili da nam oproste, a ako su oni nama učinili nepravdu, Bože, olakšaj nam da im hurmetom mubareka Bajrama oprostimo! Bože, molimo te da budemo u društvu pravednika, onih koji su sretni, oni koji su u društvu vjerovjesnika, onih koji su uspješni na ovome i spašeni na onome svijetu!

Braćo i sestre, s ovim mislima, svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Želim da Bajram provedete u dobrom zdravlju, ljubavi, dobročinstvu i vedrom bajramskom raspoloženju.

Bajramsku radost podjelite sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama imajući na umu važnost međusobnog praštanja i pomaganja.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Kaže se u čestitki H. Zejnil ef. Latifovića, glavnog imama Medžlisa IZ-e Gradiška.

Preporučujemo

Komentari