SPC danas je najveći hrišćanski praznik - Vaskrs

SPC danas je najveći hrišćanski praznik - Vaskrs

Srpska pravoslavna crkva proslaviće  danas najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.
Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život. 

Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik – spasilac svih ljudi. Bez Vaskrsa hrišćansko vjerovanje ne bi imalo nikavog smisla. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom. 

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom. 

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. 

Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uznio se na nebo. 

Pravoslavni vjernici okupe se oko vaskršnje trpeze i izgovore molitvu Gospodnju "Oče naš", te otpjevaju vaskršnji, pobjedonosni tropar "Hristos vaskrse iz mrtvih i smrću smrt pobijedi…". 

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa "Hristos vaskrse", uz otpozdrav "Vaistinu vaskrse". 

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru Srpske pravoslavne crkve /SPC/, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni vjerski praznici. 

Isus Hristos – mesija koji se ovaplotio od Duha Svetoga i Djeve Marije i postao čovjek – došao je u ovozemaljski život da bi svojom žrtvom na krstu spasio sav ljudski rod od grijeha, da bi, potom, vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt koja je nastala kao posljedica grijeha. 

Raspet je na brdu Golgota /što znači kosturnica/, na mjestu gdje je sahranjen prvi čovjek – Adam. Dok su ga razapinjali, Hristos je zamolio Boga da oprosti njegovim mučiteljima. 

Sveta jevanđelja navode da je u rano nedjeljno jutro Hristov grob obasjala jaka svjetlost, od čije su jačine popadali stražari koji su čuvali grob, ogromna kamena ploča – koja je bila stavljena na ulaz u grob – pokrenula se i Sin Božiji je vaskrsao. 

U to jutro žene mironosnice krenule su prema Hristovom grobu i vidjele otvoren i prazan grob, u kome je bilo samo pogrebno platno. Anđeo Gospodnji pitao ih je: "Zašto tražite živoga među mrtvima" i tada im se javio vaskrsli Hristos. 

Hristos se javio Bogomajci i apostolima, koji su ga oplakivali u jednoj kući u Jerusalimu, riječima: "Mir svima" i pokazao im rane nastale prilikom razapinjanja na krstu. 

Na ovo apostol Toma ga je upitao "Jesi li zaista to ti, ravi /učitelju/", na šta mu je Isus prišao i dozvolio da dotakne njegove rane. Otuda izraz "nevjerni Toma", koji označava sumnjičavu osobu. 

Vaskrsli Hristos je u ovom svijetu proveo još četrdeset dana, kada se vaznio na Nebesa i "sjeo sa desne strane Oca". 

Na Prvom vaseljenskom saboru, održanom u Nikeji 325. godine nove ere, Crkva je ustanovila da se Vaskrs praznuje u prvu nedjelju koja dolazi iza punog Mjeseca, a koji se pojavljuje poslije prve ravnodnevice, s tim da to ne može biti prije 4. aprila, niti poslije 8. maja. 

Danas ovakav kanonizovani princip određivanja datuma Vaskrsa primjenjuju pravoslavne crkve, odnosno crkve koje su ostale na ortodoksnoj, pravovjernoj liniji. 

Radi značaja ovog praznika, svaka nedjelja u toku godine je "mali Vaskrs".

 

Vaskršnje liturgije služene širom Srpske

Episkop Banjalučki Јefrem, služio je u ponoć, u Hramu Hrista Spasitelja, Vaskršnju liturgiju.

Vjernicima je pročitana vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja. Ponoćnoj liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Vaskrs je praznik mira i ljubavi, praznik pobjede života nad smrću. Radost Vaskrsa okupila je Banjalučane u hramu Hrista Spasitelja. Episkop Banjalučki Јefrem čestitao je praznik prisutnim vjernicima i svima pravoslavnima u eparhiji banjalučkoj.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je Vaskršnju liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, Stara crkva u Mostaru.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poželio je jutros vjernicima okupljenim u Staroj crkvi u Mostaru da im svakog dana u srcima sija Hristovo vaskrsenje. Vladika Grigorije naglasio je u besjedi da je sva nauka i mudrost, ukoliko se s ljubavlju prihvata istinu o Vaskrsenju Hristovom, sadržana u riječima - Hristos Vaskrse.

On je podsjetio na riječi apostola Pavla da je uzalud i vjera i propovijed, ako Hristos nije vaksrsao.

"Zaista vaskrse. Mi vjerujemo u vaskrsenje Hristvo, vjerujemo u vaskrsenje života, vjerujemo u naše vaskrsenje, jer on tako zavolje svijet da je žrtvovao sebe za nas i radi našeg spasenja. Sišao u Ad, pokidao okove smrti i vaskrsao u treći dan kao što je bilo pisano", napomenuo je vladika Grigorije.

On je zahvalio fratrima iz samostana Svetog Petra i Pavla u Mostaru koji su došli na Svetu arhijerejsku liturgiju da zajedno s pravoslavcima proslave Vaskrs.

Na području Mostara svete liturgije služene su u ponoć u manastiru Žitomislić i u crkvi u Blagaju, a jutros u crkvi u Bijelom polju.

Ponoćne liturgije, povodom Vaskrsa, služene su i u crkvama širom Srpske.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas vjernicima da ih obasja svjetlost Hristovog vaskrsenja i da se vesele pobjedi dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom i istine nad nepravdom.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, mitropolit Hrizostom podsjetio je vjernike da je današnji praznik Vaskrs Isus Hrist pobijedio smrt, grijeh i sve ono što mu se desilo na Veliki petak.

"Neka svjetlost Hristovog vaskrsenja obasja sve nas, ispuni srca, duše i živote naše, da radost Vaskrsenja podijelimo među sobom kao braća, prijatelji, ljudi, da jedni drugima danas kažemo radosno i pobjedonosno `Hristos vaskrse`", istakao je mitropolit Hrizostom u besjedi.

Preporučujemo

Komentari