Počela podjela regresiranog goriva

Počela podjela regresiranog goriva

U Srpskoj je počela distribucija regresiranog goriva za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Vlada je za ovu godinu izdvojila sedam miliona maraka. Spisak od 45 benzinskih pumpi, na kojima je moguće preuzeti regresirano gorivo, može se pronaći na internet stranici resornog ministarstva.

Predstojeći radovi na više od 14 hiljada gazdinstava, koliko ih je trenutno ostvarilo pravo na regresirano gorivo u Srpskoj, poljoprivrednicima će biti olakšani bar finansijski, jer im je od prije nekoliko dana omogućeno sipanje goriva po cijeni koja je za 0,60 maraka niža od maloprodajne. U vremenu kada svi negdje žure, priroda je odlučila da nas uspori. Odgodila je proljećnu sjetvu dovoljno dugo da i regresirano gorivo stigne u najbolje vrijeme.

- Držim oko 20 hektara, pšenica, uljana repica i kukuruz. To je nekih 1.800-2.000 litara dobijemo regresiranog goriva - kaže Јovica Miljetović, poljoprivredni proizvođač iz Zagona.

Za prijavljene obradive površine ove je godine odobrena količina od 100 litara regresiranog goriva po hektaru.

- Poljoprivredno dobro "Napredak" obrađuje oko 900 hektara zemljišta. Regresirano gorivo je oko 88 tona. Prevedno u KM to je oko 53 hiljade maraka uštede - napominje Aleksa Stakić, direktor Poljoprivrednog dobra u Pelagićevu.

Za razliku od obradivih površina, za livadu je po hektaru odobreno 30 litara regresiranog goriva.

- Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da ažuriraju svoje podatke u registru do 15. maja dokad je zadnji rok za ažuriranje, kako bi imali pravo i na regresirano gorivo i na podsticaje - poručio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ministarstvo očekuje da će se ove godine poljoprivredna sjetva obaviti na oko 155 hiljada hektara zemlje, a posebno da će biti povećane površine pod suncokretom, sojom, uljanom repicom i duvanom.

Preporučujemo

Komentari