Vodostaj Save u Gradišci i Srpcu u konstantnom padu

Vodostaj Save u Gradišci i Srpcu u konstantnom padu

AŽURIRANO 25.03. u 10:15 h

Vodostaj rijeke Save na području Gradiške i Srpca konstantno opada, iako je i dalje premašena kota vanredne odbrane od poplava na hidrološkim stanicama u tim opštinama, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaj Save u Gradišci je u 9.00 časova iznosio 876 centimetara, a kota vanredne odbrane od poplava na ovoj hidrološkoj stanici premašena je za 146 centimetara.

Vodostaj Save u toj opštini je juče u 8.00 časova iznosio je 882 centimetra, a kota vanredne odbrane od poplava bila je premašena za 152 centimetra.

Na području Srpca premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 52 centimetra i vodostaj je u 9.00 časova iznosio 992 centimetra.

U Srpcu je juče u 8.00 časova kota vanredne odbrane od poplava bila premašena za 55 centimetara, a vodostaj je iznosio 995 centimetara.

Vodostaji ostalih rijeka u Republici Srpskoj su u normalnim granicama.

AŽURIRANO 23.03. u 10:15 h

VIDEO POPLAVLJENIH PODRUČJA

Vodostaj Save u Kozarskoj Dubici jutros je manji za tri centimetra u odnosu na proteklu noć, dok je u Srpcu i Šamcu u neznatnom porastu, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Nivo Save u Gradišci manji je za jedan centimetar, dok u Brodu stagnira.

Stanovnicima zaplavljenih naselja dostavljaju se namirnice i lijekovi.

U Kozarskoj Dubici, na lokalitetu Mlinarice, nastavljaju se radovi na utvrđivanju nasipa na Savi.

Na nasip su upućena dva čamca Republičke uprave Civilne zaštite, a na teren će dana izaći i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta angažovane u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici.

Prestale redovne mjere odbrane od poplava

Kolektorska stanica u Novom Gradu isključena je nakon što je vodostaj Sane u ovoj opštini pao ispod 320 centimetara, čime su prestale da važe redovne mjere odbrane od poplava, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavješatavnje.

Prepumpne stanice u Novom Gradu bile su uključene od 8. marta.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Zoran Mijatović kaže da je sa radom počela opštinska komisija za procjenu štete.

"S obzirom na broj zahtjeva, za ovaj posao će biti potrebno minimalno dvije sedmice", rekao je Mijatović.

U Novom Gradu je od 8. marta, zbog visokih vodostaja, bilo zaplavljenih objekata i aktivirano je 12 klizišta, uglavnom na putnim pravcima.

Redovna odbrana od poplava u Novom Gradu uvodi se kod vodostaja Une od 450 centimetara i na snazi je bila od 12. do 15. marta i ponovo od 18. do 20. marta.

Knežević: Nema novih oštećenja na savskom nasipu

Šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević izjavio je da dežurne ekipe obilaze savski nasip koji je nakon saniranja kritičnih tačaka, u Donjoj Dolini, Mačkovcu i Bok Jankovcu, u dobrom stanju, te da se nisu pojavila nova oštećenja ili klizišta.

Goran Vukotić iz "Voda Srpske" potvrdio je da stanje na savskom nasipu na području ove opštine nije kritično i da je danas u planu sanacija puta Bok Jankovac-Mačkovac na kojem su nastala oštećenja zbog podzemnih voda na području uz savski nasip.

Vodostaj Save u Gradišci, u odnosu na juče, opao je za jedan centimetar i sada iznosi 886 centimetara, što je 156 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Pripadnici Civilne zaštite danas obilaze i područje Vilusa, gdje probleme stvaraju visoke podzemne vode, a zajedno sa ekipom Crvenog krsta posjetiće i stanovništvo u poplavljenim područjima Vrbaške, Bistrice i Gašnice, kojima će dostaviti hranu i vodu.

MLINARICE KRITIČNE


Na nasipu u Mlinaricama između Kozarske Dubice i Gradiške, koji je juče počeo da popušta, je pogoršano.
Na sanaciji nasipa radi se od juče, ekipe su na terenu bile čitavu noć.


Kako je za ATV rekao načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić dio nasipa koji je juče počeo da popušta dodatno se urušio.
Kako je rekao Reljić, nedostaje im mehanizacija, a problem je što se do mjesta gdje je nasip popustio može samo čamcima. Do tog mjesta dopremaju se vreće sa pijeskom kako bi se napravila kamena stopa koja bi spriječila dalju eroziju  nasipa.Prema riječima Reljića, sa 10-15 hiljada vreća pijeska moguće je napraviti potporu  i na taj način obezbijediti taj dio opštine Kozarska Dubica.
“Sve ovo sporo ide, jer je sve na nepristupačnom terenu. I ići će ovo jako sporo i teško”, rekao je Reljić za ATV.
Reljić je ponovio da je napsip u nadležnosti Voda Srpske, te da je njegova obaveza da proglasi vanredno stanje i obezbijedi ljudske resurse i mehanizaciju.
Načelnik opštine Kozarska Dubica je rekao da je alarmirao nadležne republičke institucije, te da su na licu mjesta kod nasipa direktor Voda Srpske i direktor Republičke uprave civilne zaštite, kao i da su u kontaktu sa ministarima u Vladi RS.
 

AŽURIRANO 22.03. u 22:00 h

Nasip na Savi u mjestu Mlinarice između Kozarske Dubice i Gradiške počeo je da popušta.

Mještani su primijetili da Sava prodire ispod nasipa, te su alarmirali nadležne. Ekipe su na terenu i pokušavaju da zaustave prodor vode.

Voda probija toliko, da izgleda kao da na tom mjestu protiče potok.

Teren na kojem je nasip popustio je nepristupačan za veću mehanizaciju, za čiji pristup bi trebalo izgraditi put u dužini od nekih 900 metara.

Manji bageri uspjeli su da se probiju, pa se radi na sanaciji nasipa, tačnije nasipa šljunkom i zemljom.

U blizini ima dosta kuća i to niže od mjesta gdje je nasip popustio.

Nadležne službe čine sve da što prije saniraju nasip.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji rukovodi opštinskim Kriznim štabom, proglasio je večeras vanredno stanje na savskom nasipu u mjestu Mlinarice, gdje zbog odrona dijela nasipa prijeti opasnost da se rijeka Sava izlije na područje dubičke ravni.

Reljić je precizirao da je teren nepristupačan i da, uprkos angažmanu mehanizacije, nije moguće pristupiti ugroženom području, te zbog toga apelovao da se stanovništvo uključi i pomogne u odbrani tog područja od poplava.

"Mi smo krenuli čamcima do tog terena, punimo vreće pijeskom i pravimo zečiji nasip kako bismo spriječili vodu da plavi. Molim građane koji su u mogućnosti da se odazovu i da zajedno spriječimo plavljenje područja", rekao je Reljić.

AŽURIRANO 22.03. u 17:15 h

Vodostaj rijeke Save u Gradišci tokom dana je stagnirao, a šef Civilne zaštite u ovoj opštini Slobodan Knežević rekao je da se očekuje da bi do kraja dana Sava trebalo polako da počne da opada.

Vodostaj Save u 15.00 časova iznosio je 887 centimetara, što je 157 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.


Knežević je istakao da je velika pažnja posvećena stanju na nasipima, gdje su uvedena cjelodnevna dežurstva, jer zbog visokog vodostaja može doći do kvašenja nasipa i pojava klizišta.

On je dodao da je juče završena akcija na ojačavanju nasipa u Mačkovcu i da je prije dva dana sanirano klizište u kruni nasipa u Donjoj dolini.

Predstavnik "Voda Srpske" Goran Vukotić rekao je da su bez obzira na visok vodostaj nasipi u dobrom stanju i dodao da su danas preventivno djelovali i na dijelu nasipa u Bok Jankovcu."Moguće je da se klizište pojavilo samo u kruni nasipa, a mi radi preventive dovozimo kameni materijal kako bi opteretili kosine da klizište ne ide dalje i da ne dođe do većeg procjeđivanja. Opasnosti nema jer smo ojačavanjem nasipa djelovali na svim kritičnim tačkama", rekao je Vukotić.

Pripadnici Civilne zaštite opštine Gradiška i Opštinske organizacije Crvenog krsta i danas su obilazili zaplavljena područja, a jutros su posjetili i mještane sela Orubica, koje je u nebranjenom području i u kojem je poplavljeno osam domaćinstava.

Crveni krst Republike Srpske dostavio je danas u Gradišku pakete pomoći koji sadrže deke, podmetače i suđe.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević rekla je da je to redovna procedura.

"Crveni krst redovno obnavlja naše zalihe. Ovi paketi pomoći jesu dopuna rezervi u slučaju potrebe evakuacije stanovništva, što kod nas nije slučaj. Dobili smo i higijenske pakete koji su nam potrebniji jer se nadamo da će se voda ubrzo povući i da će stanovništvo biti u prilici da čisti svoja domaćinstva", rekla je Stevićeva.

Ona je istakla da Opštinska organizacija Crvenog krsta Gradiška ima dovoljno zaliha hrane i naglasila da su druge opštinske organizacije ponudile pomoć ukoliko bude potrebe.

Pripadnici Crvenog krsta sutra će ponovo posjetiti zaplavljena nebranjena područja Vrbaške, Bistrice i Gašnice i stanovništvu ciljano podijeliti prehrambene pakete za razliku od prethodnih dana kada je interventno dijeljena pomoć u hrani.

Predstavnici Civilne zaštite opštine Gradiška dostavili su danas 500 kilograma stočne hrane, koju je donirala jedna firma iz Gradiške, za evakuisanu stoku iz poplavljenih domaćinstava sa područja ova tri sela.

Predsjednik Mjesne zajednice Gašnica Miodrag Zvjerac rekao je da je tokom poplava evakuisana stoka iz četiri domaćinstava u ovom mjestu i zbrinuta kod komšija čija domaćinstva nisu poplavljena.

AŽURIRANO 22.03.2018. u 08:15 časova

Srbac, Gradiška - Majka i beba evakuisane su iz porodične kuće u mjestu Bajinci u Srpcu, gdje nabujala Sava i dalje unosi strah i nemir među mještane, a ništa bolja situacija nije ni na području Gradiške.

Stanje na ugroženom području u Kobašu kod Srpca dodatno je pogoršano. Poplavljeno je osam kuća, a dvadesetak zaplavljeno. U naselju Selo Srbac juče su takođe zaplavljena tri domaćinstva, dok su u nebranjenom području Bajinaca i Gaja ugrožene četiri kuće do kojih se može doći samo čamcem.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević je rekao da je na poplavljenom području Kobaša konstantno prisutna spasilačka jedinica Republičke uprave civilne zaštite koja iseljava stoku iz pomoćnih objekata.

- Nivo Save porastao je za desetak centimetara i juče je iznosio 997 centimetara. Situacija se dodatno komplikuje, ali se nadam da najavljeni vodeni talas iz Jasenovca neće drastičnije povećati vodostaj - rekao je Dragosavljević i dodao da poplavljenima dijele ribarske čizme, te da čamcima dopremaju hranu za stoku.

Vodostaj Save u Gradišci juče je iznosio 883 centimetra, a mještani čija su domaćinstva pod vodom kažu da ne pamte da je vodostaj ikada bio veći.

Porodica Golić iz Gašnice kod Gradiške, gdje su mnoga domaćinstva zaplavljena, noć između utorka i srijede provela je u kući bez vatre u koju je prodrla voda.

- Morali smo danas izaći iz svoje kuće. Voda nam je 25 centimetara ušla u kuću, ne znam kako ćemo ovo preživjeti. Ne znam šta da radimo i kako da se borimo - rekla je juče mještanka Radojka Golić.

Šef Odsjeka civilne zaštite u ovoj opštini Slobodan Knežević rekao je da je situacija najteža u nebranjenom području u naseljima Vrbaška, Bistrica i Gašnica gdje je zaplavljeno 17 kuća.

- Dvije starice smo prije tri dana evakuisali iz njihovih kuća jer im je voda došla do kućnog praga. Ekipe sa čamcima priskaču u pomoć - rekao je Knežević.

Specijalizovane jedinice Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta angažovane su u Srpcu i Gradišci.

- Fokus pažnje polako se pomjera nizvodno Savom od Broda, Šamca do Semberije gdje su "Vode Srpske" proglasile redovne mjere odbrane od poplave - naveli su iz Civilne zaštite i dodali da je važno da u Kozarskoj Dubici Sava stagnira i ima naznake opadanja. Nakon pada vodostaja, voda se u Novom Gradu povukla sa puteva koji su bili zatvoreni.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Slaviša Savić rekao je da je na području gornjeg toka Save prošla velika opasnost od poplava, te da se očekuje smanjenje rizika od poplava.

Dodao je da je kao rezultat maksimalnih proticanja na rijeci Uni i Sani prethodnih dana ostvaren istorijski maksimum na području Jasenovca i Spomen-područja Donja Gradina gdje je izmjeren vodostaj od 928 centimetara.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je juče da u Semberiji ne treba očekivati velike probleme jer je smanjen nivo rijeke Drine, dok je Sava porasla 30 centimetara, što je 66 centimetara više od početka redovne odbrane od poplava.

- Mjesna zajednica Novi je dijelom zaplavljena, ali nisu ugrožena domaćinstva i kuće - rekao je Mićić.

Pijesak iz Sahare

Meteorološki servis "Serve Weather Europe " objavio je da će u narednim danima velike količine saharskog pijeska stići do jugoistočne Evrope. Kako su objavili, pijesak će donijeti jak južni vjetar iz Libije, a najviše će zahvatiti područje Grčke, Makedonije, Bugarske i Rumunije.

Prema projekcijama, ovaj fenomen neće zaobići ni BiH, ali kod nas će ga ipak biti u manjim količinama.

 

AŽURIRANO 21.03.2018. u 13:30
 

Rijeka Sava prelazi sve mjerne vrijednosti na području Gradiške, a najugroženija su sela Vrbaška, Bistrica i Gašnica, odakle su evakuisane dvije starije osobe. Poplave su stvorile velike probleme na putevima pa je tako saobraćaj prema Kozarskoj Dubici u potpunosti obustavljen.

Mještani gradiških sela primorani su da se snalaze na sve načine kako bi mogli da dođu na posao, do trgovine ili kako bi djecu odvezli u školu.

Tako su mještani sela Gašnica djecu morali da prevoze u traktoru do škole u Vrbašku, jer za to nije bilo drugog načina.

Na video snimku koji nam je poslao čitalac vidi se kako traktor "gazi" preko poplavljenog puta, dok se u prikolici nalazi nekoliko đaka koji su se zaputili u školu, ali i nekoliko odraslih osoba.

Pored puta se vide poplavljene kuće i drugi objekti. Vidljivo je takođe da je voda došla do sredine dvorišnih ograda.

Inače, vodostaj rijeke Save u Gradišci jutros je dostigao 883 centimetra, a u pomenutim selima, uz magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti još dvadeset domaćinstava.

 

AŽURIRANO 21.03.2018. 08:55 h

Na području Gradiške, premašen je rekord iz 1974. godine. Vodostaj Save, prema mjerenjima u 8.00 časova, iznosi 883 centimetara, što je 153 centimetra iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Rijeka Sava u Srpcu kotu vanredne odbrane od poplava premašila je za 53 centimetara, i vodostaj je 993 centimetara.

Poplavljena području u opštini Srbac, juče je posjetila i prdsjednica Vlade Željka Cvijanović koja je najavila izradu programa podrške najugroženijim opštinama, javlja RTRS.

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava.

Saobraćaj na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica je u prekidu u mjestu Gašnica.

Nasip ugrožen klizištem u Kozarskoj Dubici na vrijeme je saniran i izdržao je nalet nabujale Moštanice. U ovoj opštini ukinuta je odluka o vanrednom stanju.

Vodostaj Sane u Prijedoru opada, ali klizišta i dalje prijete. Slično je i u Kostajnici, gdje je aktivno šest klizišta.

U Jasenovcu, u susjednoj Hrvatskoj, oboren je rekord, a očekuje se i dodatni porast vodostaja. Voda je počela da ulazi u domaćinstva, a nasip u blizini Jasenovca je popustio.

AŽURIRANO U 19:05

Vodostaj rijeke Sve u Gradišci i dalje je u porastu, a u 18.00 časova je iznosio 876 centimetara, što je 146 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

U selima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, uz magistralni put Gradiška-Kozarska Dubica, voda je ušla u desetak kuća, a zaplavljena su dvorišta i pomoćni objekti dvadeset domaćinstava.


Saobraćaj na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica je u prekidu u mjestu Gašnica, gdje samo viša vozila prelaze na sopstvenu odgovornost vozača.

Danas se voda na ovom magistralnom putu izlila u selu Bistrica, u dužini oko dvadeset metara, ali vozila i dalje mogu da porolaze ovom dionicom.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da su pripadnici Civilne zaštite popodne odvezli jedan čamac u Gašnicu, kako bi prevezli učenike koji su jutros otišli u školu, dok je put bio prohodan za autobuse, a obezbijeđene su i vreće sa pijeskom da bi se spriječio ulazak vode u kuće koje još nisu poplavljene.

Knežević je dodao da će čamac biti i dalje na raspolaganju mještanima ovog kraja, za prevoz ljudi i dopremanja vode, hrane i drugih potrepština.

On je rakao da dežurne ekipe prate situaciju na terenu i na savskom nasipu, ali da stanje nije alarmantno.

Knežević je napomenuo da su danas odvezli materijal i ojačali nasip u mjestima Mačkovac, gdje je primijećeno procjeđivanje nasipa, i Donja Dolina, gdje se ranije pojavilo klizište.

On je naveo da je vodostaj Save u Jasenovcu u blagom opadanju, ali da se u Gradišci i dalje očekuje povećanje vodostaja s obzirim da je sa hrvatske strane počelo ispuštanje viška vode iz retenzija u Savu, te da će Sava u Gradišci imati blagi porast do kraja dana i sutra.

 

AŽURIRANO: 16:30

Na području opštine Srbac nivo vodostaja rijeke Save jutros je dostigao 985 centimetara, izjavio je za našu televiziju stručni saradnik za Civilnu zaštitu Srpca, Dalibor Košutić. On je naveo da je to za 45 centimetara viši vodostaj od vanrednih mjera odbrane od poplava.

Načelnik opštine Srbac Mlađen Dragosavljević rekao je za naš radio da je situacija složena, ali pod kontrolom. U naselju Kobaši došlo je do zaplavljivanja nekoliko kuća, a u Bajincima voda prijeti da poplavi pojedina domaćinstva. Situacija na vrbasko-savskom nasipu je pod kontrolom.

U Gradišci je vodostoj Save tokom noći rastao i sada iznosi 868 centimetara, izjavio je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. On je rekao da za sada savski nasip i Gradski kej nisu ugroženi, ali da problem može predstavljati vodeni talas koji se tokom dana očekuje da stigne iz Јasenovca.

(foto rijeke Save u Jasenovcu)

Sve crpne stanice su u funkciji, a ekipe Civilne zaštite su na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u 40 domaćinstava koja su zaplavljena u nebranjenom dijelu rijeke Save.

Na području Kozarske Dubice situacija je jutros dosta povoljnija. Ekipe su noćas uspjele da saniraju dio probijenog nasipa na rijeci Moštanica na ušću sa Unom. Urađen je potporni zid koji štiti nasip od daljeg pucanja.

Prema riječima načelnika opštine Radenka Reljića, vodostaji Une i Save za sada stagniraju, a ekipe su na terenu i provjeraju kakvo je stanje na savskom nasipu i da li je bilo odrona.

Zbog izlivanja rijeke, u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška.

U Prijedoru su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava. Pojavila su se četiri klizišta, a u jednom broju naselja postoji problem podzemnih voda. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća. 

U Novom Gradu nivoi rijeka opadaju, aktivno je 12 klizišta, uglavnom, na putnim pravcima. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Na području Kostajnice su se, usljed obilnih padavina, pokrenula tri nova klizišta, dok je vodostaj rijeke Une u opadanju, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

- Zemlja se pomjerila u Ulici Vuka Karadžića, na putu u selu Pobrđani i u neposrednoj blizini stambenih objekata u naselju Tavija - naveo je Pašić i dodao da nadležne službe prate situaciju, a obaviještena je i Civilna zaštita Republike Srpske.

Situacija na poplavljenim područjima u susjednoj Hrvatskoj je alarmantna, a kod Јasenovca, rijeka Sava dostigla je do sada najviši nivo, čak 928 centimetara, čime je oboren još jedan rekord, a na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju da se vrhunac vodenog talasa tek očekuje sredinom ove sedmice, kada bi Sava, prema procjenama, mogla rasti još 20 do 30 centimetara.

Takođe u Staroj Gradišci podiže se vještački nasip koji bi trebao da zadrži vodu koja nadolazi iz Jasenovca.

 

 

Preporučujemo

Komentari