Opština Gradiška obezbijedila 250.000 maraka za stipendiranje

Opština Gradiška obezbijedila 250.000 maraka za stipendiranje

Opština Gradiška će ove godine stipendirati 201 studenta koji se školuju za deficitarna zanimanja tehničke struke, uspješne te studente iz socijalno ugroženih porodica.

Za ove namjene opštinska uprava je obezbijedila 250.000 KM, što jer znatno više u poređenju sa susjednim mjestima. To je konstatovano nakon nedavnom potpisivanja ugovora sa studentima koji će ove godine, tokom deset mjeseci, dobiti po 120 KM.

Karakteristično je da opština stipendije isplaćuje redovno.

- Svakog 15. u mjesecu, kada naši službenici dobijaju plate, uplaćujemo i stipendije. Prošle godine nije bilo kašnjenja niti jedan dan, a tako će biti i u buduće – kažu u opštinskoj upravi u Gradišci.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške podsjeća da je ove godine kriterijum prosječne ocjene sa 8,5 smanjen na 8 zato što je na pojedinim fakultetima, gdje se školuju potrebni kadrovi, teško dostići visok prosjek ocjena.

Maja Trninić, sudent Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci kaže da joj mnogo znači opštinska stipendija. To je znak da se njen trud i znanje cijene.

Ljubica Karakaš, student Tehnološkog fakulteta u Banjaluci smatra da stipendija od 120 KM koja se redovno isplaćuje ima i moralnu dimenziju.

Osim toga, lokalna uprava osim stipendija, izdvajaju deset odsto opštinskog budžeta za škole u svojoj sredini.

- Oko 500.000 KM izdvajamo za materijalne troškove srednjih škola. U 2017. godini smo uložili 50.000 KM u rekonstrukciju fiskulturne sale Srednje stručne i tehničke škole. Isto toliko smo izdvojili za obnovu dva kabineta u Tehničkoj školi, jer je to ulaganje u nove profile i zanimanja koja imaju upotrebnu vrijednost u Gradišci - rekao je Adžić i dodao da lokalna uprava izdvaja 180.000 KM za sufinansiranje prevoza srednjoškolaca te da vodi brigu i o najmlađima.

- Izdvajanje za Predškolsku ustanovu „Lepa Radić” je 1.350.000 KM, a prošle godine smo uložili i 40.000 KM u dogradnju objekta vrtića na Senjaku – napomenuo je Adžić.

Nagrade za profesore

U opštinskoj upravi u Gradiški napominju da su prošle godine uveli praksu nagrađivanja najboljih učenika, njihovih nastavnika i profesora.

Preporučujemo

Komentari