Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan (VIDEO)

Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista-Božić.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

U pravoslavne domove se unosi badnjak. To je posljednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika, unošenje slame, bacanje oraha i pijukanje djece.

Badnjak se nalaže uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Kum badnjaka Nenad Grujičić rekao je da je jutros u 3.00 časa obavljeno sječenje badnjaka, a pred zoru i njegovo osveštanje pred hramom Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.

Badnjačari su se, kako kaže, okupili oko 10.30 časova u Žeravici, gdje je upriličeno druženje uz muziku, kuvano vino i rakiju i posnu trpezu, a nakon toga i tradicionalni običaj pijukanja za najmlađe.

Dolazak badnjaka pred hram Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci planiran je oko 16.30 časova, a u 17.00 časova biće upriličeno nalaganje badnjaka, večernje bogosluženje i pijukanje.

Preporučujemo

Komentari