Tradicionalno voženje badnjaka u Gradišci

Tradicionalno voženje badnjaka u Gradišci

Srpska pravoslavna crkvena opština Gradiška organizuje na Badnji dan, 6. januara tradicionalno voženje Badnjaka.


Okupljanje učesnika badnjačarske kolone predviđeno je od 10 do 10 časova i 30 minuta u Žeravici, dok će u 11 časova biti organizovan Badnjački ručak.

Centralni, glavni Badnjak krenuće u 10 časova iz Žeravice i kretaće se maršutom pored Mome Bojanića, prema kafiću Tvins, zatim prema Brestovčini, odakle će se kolona uputiti prema Stočnoj pijaci.

U 13 časova i 45 minuta Badnjak iz Žeravice sastaće se kod Ugleda-Racine sa Badnjakom iz Kozinaca, a sastanak Badnjaka iz Žeravice, Kozinaca-Grede, Bok Jankovca-Mačkovca, na Bokovima, planiran je u 14 časova, gdje će biti položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim borcima.

Badnjačarska kolona će od Bokova krenuti u 15 časova prema Osnovnoj školi „Danilo Borković”, nakon čega će proći pored zgrade MUP-a, a dalje prema hramu Pokrova Presvete Bogorodice gdje je dolazak predviđen od 16 do 16 časova i 30 minuta, gdje će biti obavljeno osvećenje i nalaganje Badnjaka.

Večernje Bogosluženje uz tradicionalan običaj pijukanja, predviđeno je od 17 časova. Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Gradiška pozivaju sve vjernike i ljude dobre volje da izađu u susret badnjacima koji budu hodili u svečanoj litiji prema hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.

Preporučujemo

Komentari