Obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom

Obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca i cvijeća na centralni spomenik žrtvama narodno-oslobodilačkog rata, biste narodnih heroja, spomen-kosturnicu i Centralno spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno -otadžbinskog rata u Gradišci je obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Vijence i cvijeće položile su delegacije Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, delegacija Opštine Gradiška, Delegacija Udruženja vojnih penzionera i delegacije političkih partija.

Član predsjedništva OO SUBNOR-a Gradiška Ostoja Popović naveo je da je Gradiška druga opština u Evropi po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Ostojić je dodao da je u antifašističkoj borbi učestvovalo više od 5.000 boraca sa područja Gradiške, a njih 1 552 su poginula u oružanoj borbi za goli život i slobodu potomaka.

On se zahvalio lokalnoj upravi koja je imala razumijevanja da podigne 52 spomenika na području opštine sa imenima poginulih boraca i žrtava, koji će u budućnosti biti svjedoci i tumači istorijske prošlosti Gradiške.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić je istakao da je obaveza sviju nas obaveza poštovanja tradicije i održanje sjećanja na borce i žrtve koji su uložili živote u temelje naše otadžbine, te stvorili i održali državnost i slobodu na ovim prostorima.

On je naveo da je fašizam ostavio veliki trag, te da je pod fašističkim terorom, na ognjištima i u logorima smrti, od stare Gradiške i Jasenovca, do Mlake, Siska, Jastrebarskog i drugih stratišta, stradalo više od 14 hiljada stanovnika, odnosno svaki četvrti stanovnik opštine Gradiška.

Preporučujemo

Komentari