U Doboju nakon poplava svega dvadeset posto zaposlenih

U Doboju nakon poplava svega dvadeset posto zaposlenih

DOBOJ - Prije poplava u Doboju je bilo pedeset posto nezaposlenog stanovništva, dok nakon ove prirodne katastrofe taj grad ima samo dvadeset posto zaposlenih. Jedan od onih koji su preko noći ostali bez posla je i viši medicinski tehničar Nebojša Kovačević, koji je radio u jednoj od dobojskih privatnih ordinacija.

Ta je ordinacija u poplavama uništena u potpunosti, a šteta se mjeri na nekoliko stotina hiljada KM, s obzirom na vrijedne instrumente i aparate u laboratoriji.

Nebojša je za novinarsku ekipu Agencije FENA koja je posjetila ovaj grad mjesec dana nakon poplava istaknuo da sad živi isključivo od ušteđevine, te da nije siguran kakvom se zaposlenju čovjek može nadati ukoliko uskoro grad i poslovni prostori ne budu obnovljeni.

Misli još  okupira čišćenjem podruma u svojoj zgradi koja je bila poplavljena vodom višom od tri metra. Srećom, njegov je stan na višem spratu te je ostao neoštećen.

- Doboj je grad koji je prije poplava živio od uslužnih djelatnosti, s obzirom na to da nema industrije. Zadnju godinu-dvije to je bio grad kafića, a danas ih je tek nekoliko otvoreno - ističe on.

Prisjeća se da je cijeli grad bio potopljen nakon što je plimni val rijeke Bosne stigao u grad, nakon čega su jedino radili apoteka i jedna trgovina, do kojih voda nije uspjela doći jer su u gradskoj čaršiji smještenoj na izdignutom dijelu grada.

- I prije poplava je bilo "gusto", ali čovjek se ipak nečemu nadao, a sad teško. Ovo je do sada u Doboju najveća poplava, nikada Bosna nije poplavila više od jednog i po metra. Doboj je sada uništen više nego za sve godine rata - kaže Nebojša.

Preporučujemo

Komentari