Carinici pohapšeni, kolaps na granici

Carinici pohapšeni, kolaps na granici

Gradiška - Teretni saobraćaj na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske danima je u kolapsu, a razlog za to je bizaran jer je veliki broj carinika pohapšen i suspendovan zbog sumnje da su bili članovi kriminalnih grupa.

Najteža situacija je na prelazu u Gradišci gdje vozači kamiona čekaju i po dva dana da bi prešli granicu. Na tom prelazu zatekli smo kolonu od najmanje stotinu kamiona, a tenzija među vozačima mogla se sjeći nožem. Na svakom koraku mogli su se vidjeti šoferi koji nisu galamili zbog loših puteva ili kvarova na kamionima, već su na sav glas i na raznim jezicima pominjali carinske službenike dok su ih kolege podržavale dugim trubljenjem sirenama. Službenicima na prelazu su, međutim, ruke vezane. Na ovom terminalu 18. i 19. juna suspendovao je 12 carinika, kojima je do daljeg zabranjeno obavljanje ovog posla.

- Ovo je strašno, vozim karton iz Zagreba i čekam već oko 24 časa. Ranije sam najčešće za par časova završavao papire, a sad, kako stvari stoje, to će potrajati nekoliko dana. Imam dovoljno vode i hrane, ali mi ponestaje strpljenja - priča jedan od vozača.

Kamioni su zakrčili i sve gradske ulice oko terminala, koji se nalazi u samom centru Gradiške. Ogorčeni vozači nervozno su hodali oko svojih kamiona i čekali da se uhodaju novi carinici koji su pritrčali u zamjenu.

Preporučujemo

Komentari