EU ukida trgovinske olakšice za BiH?

EU ukida trgovinske olakšice za BiH?

BANJALUKA - Štefan File, evropski komesar za proširenje, saopštio je danas da Evropska unija (EU) neće automatski produžiti odluku o privilegovanom tržišnom režimu sa BiH, te zaprijetio suspenzijom olakšica za BiH od početka 2016. godine.

Naime, razlog za ovakvu odluku Evropske komisije je činjenica da BiH još nije prihvatila primjenu trgovinskog režima sa EU iz Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i na Hrvatsku, a nakon što je ta država postala članica EU. To praktično znači da Evropska komisija od BiH traži da se za Hrvatsku, i pored toga što je članica EU, omogući isti trgovinski režim kao prije ulaska te zemlje u EU.

Međutim, Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ističe da povodom toga ne treba dizati veliku paniku jer se radi o još jednom dodatnom pritisku kako bi BiH prihvatila nešto što bi za njenu privredu u cjelini bilo katastrofalno, te bi time učinila daleko veću štetu nego što bi bila šteta pričinjena realizacijom prijetnji EU.

"Ovdje se radi o autonomnim trgovinskim mjerama koje je EU još svojevremeno, prije više od 10 godina, odobrila svim zemljama zapadnog Balkana. Suštinski, kada se zakuvala čitava ova priča da BiH prihvati povlašteni položaj za Hrvatsku, nakon što je postala članica EU, i da zadrži sve beneficije koje je imala i kao članica CEFTA, mi smo to, naravno, odbili i onda su se pojavile određene prijetnje da će EU suspendovati autonomne trgovinske mjere", kazao je Tučić.

On je pojasnio da, ukoliko bismo prihvatili zahtjeve Hrvatske i omogućili da ona uživa sve beneficije kao da je i dalje članica CEFTA, a ne EU, samim tim bismo učinili daleko veću štetu po ekonomiju BiH nego što bismo bili eventualno pogođeni ukoliko EU zaista BiH suspenduje te autonomne trgovinske mjere.

Pored toga, on je naveo da je za donošenje takve odluke za BiH potrebna i odluka Evropskog parlamenta, što znači da stav Evropske komisije i komesara Filea nije dovoljan.

"Mi bismo u suštini bili pogođeni samo što bismo izgubili određene povlastice za neke kategorije voća i povrća", rekao je Tučić i izrazio žaljenje što EU čak i u ovakvim okolnostima, kada je BiH opterećena posljedicama poplava, dodatno prijeti BiH, što smatra poražavajućim.

Inače, iz Evropske komisije su kazali da suspenzije od 1. januara 2016. godine neće biti samo ako BiH pristane i postigne dogovor o primjeni trgovinskog režima s EU i na Hrvatsku. U tom saopštenju je izraženo i očekivanje da se bh. vlasti hitno angažuju i riješe ovo pitanje što prije.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da je u ovom slučaju očigledan pokušaj vršenja pritiska i lobiranja od strane Hrvatske, da im se omogući takav trgovinski status. On je naveo da je BiH ulaskom Hrvatske u EU tu zemlju stavila pod iste uslove kao i sve druge zemlje Unije, što smatra potpuno logičnim.

Prema njegovim riječima, BiH bi imala više štete da prihvati trgovinski režim za Hrvatsku, kao prije ulaska te zemlje u EU, nego što bi bila šteta od ukidanja privilegovanog tržišnog režima s EU.

S druge strane, Srbija je u srijedu potpisala Protokol na svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji će omogućiti Hrvatskoj da s tom zemljom trguje u istom opsegu i pod istim uslovima kao i prije članstva u EU.

Protokolom je prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, kako bi se u obzir uzela činjenica da je EU proširena na novu članicu Hrvatsku. Sada nakon potpisivanja ovaj protokol mora proći kroz proces ratifikacije, ali to ne odgađa njegovu primjenu i on će se početi primjenjivati za nešto više od mjesec dana.

Protokol, između ostalog, omogućava Hrvatskoj da i dalje izvozi cigarete po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije ulaska u EU i to u sljedeće tri godine.

Preporučujemo

Komentari